Блог

Защо наричат дюлята медена ябълка?

Защо наричат дюлята медена ябълка?

Дюлевото дърво (Cydonia oblonga), познато отпреди 4 000 г. получава ботаническото си име  от гръцкия град Kydonia, днес Ханя на о. Крит. Другото име под което бил още познат плода е „медна ябълка”, което дошло от гръцкото melimelon , защото била слагана с мед за направата на вкусен конфитюр. Португалците също я наричат marmelo заради това й приложение.
 

 

Дюлята е пренесено от района на Кавказ. Семената й съдържат слузни вещества , отровни цианогенни глюкозиди и маслени вещества . Плодът е богат на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор, дъбилни вещества, органични киселини, много пектин и слузни вещества.
 

 

От прастари времена дюлята се счита за символ на любов, щастие, постоянство, плодородие, интелигентност, красота и дори безсмъртие. Поставени в стая дюлите  създават приятна атмосфера, а ароматът им пречиства въздуха, разказва австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
 

 

Рецепта #1: Вана с дюля

Срежете внимателно дюлите на две половинки и от месестата им част извадете и изсушете кафявите семенца. Вземете 50 гр. от тях и в продължение на 1 час ги киснете в 1 л. студена вода. След това за кратко кипнете и изсипете във ваната. Тя помага при измръзване, рани от изгаряния, при изтъняла и изранена кожа.

Оше от 15 в. знахарите са предписвали семената й при кашлица, диария, екземи, сърбежи в областта на очите, срещу парене при уриниране. Консумирането на дюлеви плодове се препоръчвало за укрепване на мозъка и сърцето. Лечителят от 18 в. Мухамад подчертава, че „всички сортове дюля, особено сладките, употребени в храната, оказват благоприятно въздействие на психиката, ободряват, подобряват настроението, отстраняват натрапливите мисли и някои видове главоболие, укрепват черния дроб и стомаха, повишават апетита, отстраняват лошия дъх в устата”. В днешно време плодовете на дюлята намират почти същото приложение и в нашата народна медицина, подчертава Кети Иванова, авторка на книги за билките.  Освен за желета, конфитюри, мармалади, дюлите се използват и в козметиката, особено при  повяхнала, старееща и отпусната кожа.
 

Рецепта #2

При  трахеит, бронхит, астма се приготвя запарка : 5-10 г. цели дюлеви семена се заливат с топла преварена вода, кисне 30 мин., като от време на време съдът се разклаща, добавя се мед и се пие като чай 3-4 пъти дневно.
 

Рецепта #3

1 суп.л. дюлеви семки врят в 1 чаша вода 8-10 мин., кисне 1 ч., прецежда се и се пие по ¼ чаша извлек 3-4 пъти дневно след хранене при диария.

 

Рецепта #4

Листата и младите клонки на дюлевото дърво се използват при лека и средна форма на диабет. 2 суп.л. от тях се залива в термос с 1 чаша вряща вода, кисне по-малко от 1 ч. и се прецежда. Приема се по 1 суп.л. запарка 3 пъти дневно преди хранене.

 

Свързани статии:

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Шам фъстъкът може да помогне да избегнете диабет

Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
hotnews.bg
Предишна статия
Десет билкови рецепти, които ще помогнат при ревматизъм

Десет билкови рецепти, които ще помогнат при ревматизъм

Следваща статия
5 витамина, за които не предполагате колко са важни

5 витамина, за които не предполагате колко са важни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар