Блог

Доц. Маргарита Бакрачева: Лечението на душата е не по-малко важно от тялото

Доц. Маргарита Бакрачева за това защо е необходим Закон за психотерапията  у нас.
 

-  Доц. Бакрачева, трябва ли да има Закон за психотерапията у нас и защо?

Tова е въпрос, за който отдавна се борим да се постигне решение – не само за психотерапията, а и за психологията. Лечението на душата е не по-малко важно от лечението на тялото. Липсата на регламенти поставят клиентите в неизгодна позиция да не знаят при кого отиват, застрашава ги от това да попаднат  при недобросъвестни хора. Законът не е гаранция единствено за специалността. Той е гаранция, че и практикуващите спазват необходимия етичен кодекс.
 

 

- В момента излиза, че психотерапията е подценена, така ли е? 

Психологията като цяло не е намерила достатъчно признание и няма свой статут. Особено предвид нуждата на съвременния динамичен свят. Тази година направихме първите стъпки за отделянето на консултативната психология напр. Тя е предназначена за здрави хора, „в норма”, които преживяват специфични кризи. Ако трябва да я определим с две думи, тя е превантивната стъпка преди да се наложи предприемане на терапия или лечение.
 

 

- Ако някои има нужда от психотерапия, не мисля, че някой пречи на някого да отиде на частна консултация при психолог/ психиатър, така ли е?

У нас в момента липсата на закон за психолога и психотерапевта пречи  услугите да бъдат включени в здравната застраховка.  В  повечето държави част от психологическите услуги се поемат от здравната каса. Не скъпоструващата психоанализа, но достатъчно възможности човек да се обърне към специалист и да получи помощ.
 

 

- А може би психотерапевтите искат да станат отделна гилдия от психиатрите?

Психотерапевтите  най-малко не са равнозначни на психиатри. С името на Роджърс се свързва основното признание на психолозите. Дали специалистът е завършил медицина, в частност психиатрия или психология, той трябва да премине допълнителна подготовка и да работи под супервизия, за да бъде психотерапевт. Също и да премине лична анализа.
 

 

- Може ли да се очаква психотерапевтичните услуги да станат по-достъпни  като се гарантират със закон, като се има предвид, че имаме толкова добри закони, които не се спазват?

Законът несъмнено ще подобри качеството и защитата на клиентите. Относно достъпността стъпката е свързана с обвързването с покриваните от здравната каса услуги. Това са две отделни, но и две необходими действия.

 

 

- В модерна Австрия напр. някои студентски организации отправят апел психотерапията да стане част от услугите на здравната каса, защото по време на следването получават burn out  и др. неприятни последици? За такъв аспект ли става въпрос у нас или за нещо много по-голямо? 

Всяка държава регламентира по своя преценка кои услуги да попаднат сред покриваните от осигуровките. Това, което държавата трябва да направи е отделянето на средства за превантивни програми и консултации, предмет на специалистите по консултативна терапия. Това включва всеки кръг въпроси – лични въпроси, фирмени, семейни, детски консултации, кариерно развитие, политическо консултиране. Няма поле, което да не може да почерпи от ползите й.
 

 

- Имате ли поглед към създаването на проектозакона и неговия екип? 

Дружество  на психолозите в България, Департаментът  по психология на БАН, много колеги активно участват с предложения. Проектозакон до момента не е внасян за разглеждане. Между другото, България търпи санкции в това отношение, чийто размер не мога да коментирам. Този въпрос наистина следва в скоро време да получи сериозно внимание.
 

 

- Проектозаконът предвижда и създаване на Национален регистър на психотерапевтите в България. Това как ще се отрази на качеството и търсенето на този вид специалисти?

В момента Дружество на психолозите поддържа регистър на психолозите. Асоциацията по психотерапия има свой регистър  на членовете. Важното е, че включването на един специалист в регистъра го обвързва със спазването на  нормите, стандартите и етичния кодекс, които са най-голямата защита за клиентите.
 

 

- Средно колко време се чака у нас за час при психотерапевт, сравнено с Европа? А ценово как стоят нещата?

Всичко е напълно индивидуално. Средно цените на част варират между 40 и 90 лв., продължителността на един сеанс е между 45 и 60 минути за индивидуалната терапия. Груповата терапия също не е с фиксирани цени. В никоя страна няма регламентирани цени, въпрос на пзарана конкуренция. Не цената обаче е това, което прави услугите недостатъчно  популярни в дългосрочен аспект, а по-скоро нагласата на клиента – че ще дойде еднократно и с това всичко ще се реши с вълшебна пръчка. 

 

 

Свързани статии:

Д-р Александър Доронин: Мислите ни са ключът към здравето и… към болестите!

Психологията на супер-стимулите: Как супер-стимулите манипулират инстинктите ни и как да ги използваме, за да поддържаме атлетично и хубаво тяло

Цветна психология: Как различните цветове влияят на психиката и физиката ни?

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Домашни средства за външни и вътрешни инфекции на ушите

Домашни средства за външни и вътрешни инфекции на ушите

Следваща статия
Пет затоплящи подправки, които повишават телесната ни температура

Пет затоплящи подправки, които повишават телесната ни температура

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар