Блог

Десет ценни съвета, за да запазим младостта и здравето

Десет ценни съвета, за да запазим младостта и здравето

Няма никаква гаранция ще постигнете това към, което се стремите, но пък нищо не пречи да опитате, защото нищо от тази кратка програма няма да ви навреди.
 

 

Съвет №1

Не преяждайте. Ако не сте на тежка физическа работа не прехвърляйте 1500 калории за 24 часа. Те ще накарат клетките да работят бързо, и винаги да са във форма. Най-малко ще се избавите от излишното си тегло.
 

 

Съвет №2

Хранете се с продукти подходящи за възрастта ви. Ако сте под или  малко над 30 години добавете в храната си дроб и орехови ядки . Ако сте около 50 – в храната ви трябва да има калций, магнезий и поне веднъж седмично риба. На мъжете над 40 им е необходим селен – има го в зрялото сирене, кашкавала и изварата и в бъбреците. Селенът помага на “борбата” със всички видове стрес.
 

 

Съвет №3

Работете нещо, което ви носи приятна умора, удовлетворение, и удоволствие. Парите не са всичко в една работа. Психолозите твърдят че професиите на диригента, философа, художника и свещеника могат да подмладяват. Ако професията ви не е това за което сте мечтали и което сте търси постарайте се да си осигурите малко свободно време и го посветете на хобито си.
 

 

Съвет №4

Избягвайте самотата. Намерете си компания и по възможност и интимна. Взаимност и нежност са най-добрите стражи срещу стареенето. Любовта във всичките й прояви – и физическа и духовна стимулира отделянето на ендорфини, които, както знаете се наричат хормон на щастието. Те не само носят добро самочувствие и настроение, но силно укрепват имунната система.
 

 

Съвет №5

Не се страхувайте да защитавате възгледите си, дори ако се налага да “вървите срещу течението”. Усещането за осъзнат и пълноценен живот пази от депресия. От нея страдат обикновено хора, които живеят пасивно и се движат по течението, ограждайки се от всички и от всичко.
 

 

Съвет №6

Движете се много. Достатъчно е 10 минути на ден да отделяте съзнателно за някаква тренировка, която ще укрепи сърдечно-съдовата система, ставите костите и мускулите. Има такива комбинирани тренировъчни комплекси. Обикновеното забързано пешеходство ще подобри дихателната ви система. Вземете си куче и се разхождайте или тичайте с него.
 

 

Съвет №7

Проветрявайте спалнята си преди сън. Спете на 17 -18 градуса, това е най-подходящата температура за пълноценни обменни процеси в организма. Все пак прекарваме поне 6 – 7 часа в сън, които могат да помогнат за оздравителните процеси на организма ни.
 

 

Съвет №8

Тренирайте мозъка си, независимо от възрастта. Помагат: кръстословици, главоблъсканици, четене, шах, интелектуални игри, изучавайте езици, музикални инструменти, някакъв занаят, смятайте на ум, колекционирайте, майсторете....
 

 

Съвет №9

Не задържайте в себе си негативни емоции. Хората, които не умеят да се разтоварват боледуват повече, в това число и от онкологични заболявания. Имайте близки или близък с когото да споделяте това, което ви тормози, не се плашете от психолог, ако чувствате нужда от психическа помощ. Природата, леката (за по-възрастните) физическа работа ще помогне.
 

 

Съвет №10

От време на време, но не много често, за да не го обезцените, си позволявайте някаква глезотия, късче от “забранен плод”, който ще ви помогне да усетите отново сладкия вкус на живота. 

 

 

Свързани статии:

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

15 правила от Изтока - за здраве и дълголетие

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лекувайте се и с билки за туберкулоза

Лекувайте се и с билки за туберкулоза

Следваща статия
Емил Манолов: Шунгитът ни пази от всички вредни лъчения и магии

Емил Манолов: Шунгитът ни пази от всички вредни лъчения и магии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар