Блог

Д-р Камен Кожухаров: Чернобил има пръст в ръста на раковите заболявания

Д-р Камен Кожухаров: Чернобил има пръст в ръста на раковите заболявания

Д-р Камен Кожухаров завършва Медицинския университет в гр. Варна и Медицинска академия гр. София през 1992 г. Започва стажа си на 05. 01. 1993 г. в Транспортна болница Русе като ординатор хирург.

 

От 01.07.1996 г. работи в Онкологичен диспансер – Русе, Хирургично отделение, като хирург.

 

През 1998 г. придобива специалност по Хирургия. Специализира Онкология в СБАЛОС – София. От 2002 г. има професионална квалификация по Социален и здравен мениджмънт. През 2010 г. придобива допълнителна професионална квалификация по Здравен мениджмънт.От 27.07.2010 г. е управител на “Комплексен онкологичен център – Русе” ЕООД, след спечелен конкурс.

 

 

- Д-р Кожухаров, има ли здравна култура българинът?

Честно казано от последните няколко кампании, които проведохме стигнах до извода, че май нямаме здравна култура. Кампанията „Спри и се прегледай“ за шийката на матката, дебелото черво и рака на гърдата премина много вяло в цялата страна. Организацията беше стройна, защото хората бяха викани персонално, но интересът беше почти никакъв. Ясно беше разяснено къде трябва да отидат пациентите, дори имаше сключени договори с Министерството на здравеопазването. Накрая около 20 % от всички, които бяха поканени да се прегледат, дойдоха.

 

Кампанията, която правим сега с AVON, в началото започна добре, но това може би се дължеше на широкото медийно отразяване. Идеята на тази акция беше да бъдат прегледани 1000 човека за рак на гърдата, но след Нова година нещата попаднаха в застой. Вероятно хората се демобилизираха. Трябва да допълня, че хората, които посещават кабинета, намаляха, но другата идея, която осъществихме с колегите из малките населени места за прегледите на жените, се развива добре и нещата вървят по-ритмично, защото участие взимат кметовете.

 

- Пада ли възрастовата граница на хората, които заболяват от рак?

Да. Все по-често започнаха да се появяват такива заболявания при младите хора. Имам една пациентка, която е на около 40-45 години с рак на белия дроб, а тя никога не е пушила. Това вероятно се дължи на многото нови вещества, които навлязоха в живота ни. Всички тези консервирани храни с техните Е-та – нямаме достатъчна информация кое е канцерогенно и кое не. Няма и кой да направи изследвания и да разбере кое е проблемно и кое не. Освен това не е минал и достатъчно дълъг период. Нашето поколение освен това преживя и Чернобил. Други по това време са били в утробите на майките си, но радиационното замърсяване със сигурност също е оказало влияние върху плода. Трябва да се направи строен анализ защо се появяват онкологичните заболявания. Ще трябва да се ангажират много хора, за да се направи ретроспективен анализ, но всичкото това е свързано с много време и най-вече с много средства. Това едва ли ще даде 100 % резултат защо се появяват онкологичните заболявания. Говорим за вредни фактори и влияния, които предизвикват мутации и канцерогенеза, които са описани по-отдавна, за новите няма много информация. Тук също така мога да спомена и хранителните добавки – не всички разбира се, но има такива, чиито произход е неизвестен. Проблемът не е в извличането, а в производството и опаковките.

 

Спомням си случай, когато още бях студент, как няколко ученици се бяха натровили, след като бяха яли банички. Оказа се, че свинската мас е била съхранявана в пластмасови кофички. Така са се получили някакви полимери, които са съдържали отрови. Самите пластмаси са много нови молекули за нашия пазар. Нашият организъм е еволюирал в определена среда и ръстът на промяната на веществата е относително бавен. За последните 50-60 години – видовете пластмаса са станали хиляди. Това са високомолекулни съединения, които човек не знае на коя част на клетката как повлияват или увреждат. Единият от факторите за бума на онкологични заболявания вероятно е този. Другият фактор е застаряващото население. Голяма част от тези заболявания се появяват в третата възраст, защото са характерни. Преживяемостта се е увеличила благодарение на съвременната медицина. Много неща са се променили. Днес жените не ходят с коблицата на кладенеца, за да пълнят вода. Също така не се морим да ходим дълго време пеша, качваме се на колата или на скутерчето и заминаваме.

 

Има и една група онкологични заболявания, които се водят заболявания на детската възраст и са характерни за нея. Нямат нищо общо със заболяванията, които са в третата възраст. Зачатъците на тези болести се появяват още във вътреутробното развитие. Това също може да е повлияно от външни фактори. Но ако има индивид, който е преминал детската възраст и се разболява на 30 години от такова заболяване, което е характерно за децата, то той е късметлия, защото заболяването се е развило по-късно. Това обаче не е подмладяване и не означава, че има фактор, които подмладява заболяванията. Виждал съм обаче случаи и на жени на 21 и 25 години с рак на гърдата. Имал съм и пациентка с рак на шийката на матката. Тук не става обаче въпрос за наследствени заболявания. Защото ако такива заболявания се появяват при хора под 40 години, то човек трябва да се замисли, че тук става въпрос за наследственост. Ето защо си мисля, че голяма степен от онкологичните заболявания се дължат на последиците от Чернобил, но пък от друга страна на нашия пазар навлязоха и толкова много неща, без да се контролират.

 

- Кампаниите за профилактика се увеличават. Това води ли до по-малко заболеваемост и смъртност?  

Не бих казал, че кампаниите ще намалят заболеваемостта. Тя би намаляла с култура на поведението. Тук става въпрос за първичната профилактика. Стана въпрос, че когато се даде една брошура на човека и той спазва указанията там, вероятността да се разболее от дадена група заболявания, намалява. За съжаление, нашият манталитет е такъв, че постоянно се съпротивляване на правилата. Жените са малко по-дисциплинирани. Ходят по-често на профилактика. Мъжете за съжаление рядко се усещат – когато става въпрос за рак на простата или на дебелото черво. Този тип рак е често срещан и при мъжете, и при жените. Изследването е малко по-неприятно, защото има проникване в тялото на чуждо тяло и хората често се притесняват, свързано е може би и с морални разбирания. За рака на простата – при по-възрастните мъже откриването на заболяването става на случаен принцип – често има затруднение в уринирането, което го тормози и той тогава отива. Между 70 и 80 години мъжете са с 70 % неманифестно изразен рак на простата, 80-90 – 80 %, над 90 г.- 90 % и над 100 години – вече това е стопроцентов рак. Българският народ като че ли е отучил да се грижи сам за себе си и си мисли, че друг трябва да го обгрижва. За съжаление, няма дисциплина. Здравната каса отделя пари, но ги дава на джипитата. Правят се профилактики за онкологични заболявания, които са социално значими и лечими. Няма смисъл да се търси заболяване сред населението, което се среща много рядко. Така ще се вложат много пари, за да се прегледа половината население, да речем, за да се намерят около 40 болни. Дори и често да се среща едно заболяване, ако то нямалечение, всъщност само ще се подобри статистиката. Всички парични средства са с ограничен обем и затова не бива да се харчат за щяло и нещяло.

 

- Ако не при личните лекари при кого трябва да отиват тези пари за лечение на онкологични заболявания?

Касата всъщност не ги дава на нас –специалистите в тази област. Има една поговорка, че ако имаш един килограм брашно по-добре да го дадеш на майстор хлебар да ти направи хляб! Но касата го раздаде на „сладкари“, „баничари“ и всякакви други хора, които не са наясно как се прави хляб. Затова и резултатите са такива. Всъщност не е страшно повишаването на болестността. Ако се повишава болестността и намалява смъртността, то това е знак, че ние си вършим работата. Трябва да се направи допълнителен анализ на заболеваемостта. Заболеваемостта са откритите за една година случаи, болестноста – откритите случаи плюс всички останали, натрупани през годините, като отпадат само починалите. При анализ на заболеваемостта се разбира дали профилактичните програми си вършат работата. От болестността пък може да се разбере дали лечебните заведения и технологиите за лечение са ефективни. Ако едно заболяване е в напреднал стадий, това означава, че тези програми не работят и парите са тях са хвърлени на вятъра. За нашия диспансер – повечето случаи на рак на гърдата са хванати още в първи или втори стадий. Това означава, че си вършим работата. Когато се говори за статистическите данни в медицината, трябва да се обясни много точно кое какво означава.

 

- Каква е личната профилактика, която човек може да приеме за себе си?

Тук нещата са много сложни, защото човек трябва да живее в режим на много строг контрол, на самоограничение, за да е сигурен, че няма да се разболее от някакво заболяване. Но това не прави хората щастливи. Всичко, което е в крайностите, вреди – дали ще е на психиката, или на тялото няма значение. Човек трябва да има критично отношение към всичко, което чете. Понякога има възможност към полезната информация да се процеди и рекламен момент, за да се продаде някой продукт.

 

За профилактични прегледи в Европа са чака с месеци и никой не мърмори, че е отишъл и чака пред лекарския кабинет. Българският пациент е един от най-ухажваните в това отношение.

 

Имах една пациентка, която за съжаление, почина. Тя беше осигурена в Испания и там е ходила на прегледи. Първо при гинеколог я изпращат, но не откриват проблем. Около месец- месец и половина беше чакала да отиде при мамолог и да я прегледат на мамограф. Така бяха се натрупали около 8 месеца в чакане и се стигна до там, че да й вземат биопсия, за да се докаже, че това е рак на гърдата. А тя си е усещала бучката. Гърдата беше започнала да се деформира. Затова, когато си дойде тук, започнахме с химиотерапия, но не можахме да я спасим. При нас нещата се случват в рамките на ден –два. И след това се разпределят дали ще отидат на операция или на химиотерапия.

 

Леля ми също е с рак на гърдата и живее в Германия – цял месец се влачи по изследвания, а ние ги правим за два дни. Тези изследвания кръв, урина, биопсия и снимки там са разхвърляни през целия месец. Слава богу, при нея нещата са хванати от по-рано, пак благодарение на профилактиката. На профилактични прегледи ходят хора, които си мислят, че са здрави. Когато пациентът сам си постави диагнозата, това вече значи, че нещата много са се проточили и манифестно всички симптоми са се проявили. А това значи, че заболяването е напреднало. Може би е добре да се запознават младите още от детска възраст, че тези профилактики са важни и е много добре да се ходи.

 

- Какво трябва да се промени, за да се променят нагласите?

Подходът тук трябва да е малко по-различен. Сега ако един пациет не отиде на профилактичен преглед, наказанието го понася личният лекар. А трябва да е обратното. В развитите европейски държави, ако не отидеш на преглед и се разболееш от дадено заболяване, си понасяш санкциите. Хората знаят това и ходят редовно. Защото лечението иначе е скъпо. Всеки си е собственик на своето здраве. Както казвам, трябва да има две министерства – едното на здравеопазването, което и сега си съществува и едно на здравевръщането, защото при нас идват повече болни хора и искат да им върнем здравето.

 

Свързани статии:

Ракът след инцидента с Чернобил два пъти повече у нас

Джинджифилът убива ракови клетки при рак на яйчниците и простатата

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Ползвайте шарлан против рак и за подмладяване

Тулио Симончини – човекът, който създаде уникален метод за лечение на рак

Храни, които карат рака да „гладува”

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да си направим кокосово масло?

Как да си направим кокосово масло?

Следваща статия
Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар