Бруцелозата - заболяване, пренасяно на човека от животни, е опасна инфекция, която допреди 10 г. се е смятала за изкоренена у нас. Тогава се заразяват българи, наети да се грижат за стада в Гърция. Периодично възникват и случаи на "внос" от други държави. През 2007 г. е регистриран взрив на бруцелоза в област Хасково.
Тази седмица беше потвърдено за болен животновъд от гр. Рила, а първоначалните тестове на поне още 10 души излязоха положителни. Бактерията е доказана и в биологични проби от кози, отглеждани в същия район.
Поставянето на диагнозата на първия разболял се мъж отнела време, защото заболяването е рядко и обикновено не се мисли за него. Освен това протича с оплаквания, които са сходни с тези на редица други заболявания.
Въпреки че бруцелозата има различен ход при отделните хора, симптомите най-често наподобяват пневмония, обикновено има и висока температура, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той съветва да се мисли и за тази диагноза при хора от райони със заразени животни. А при съмнение да се правят изследвания в специлизираната лаборатория на НЦЗПБ. Там са установили точния вид на бактерията, която се разпространи в Рила - бруцела мелитензис.
Бруцелозата се причинява от бактерия, която има няколко разновидности. Инфектирането става при пряк контакт с болни животни или от млякото и месото на домашни животни - овце, кози, едър рогат добитък, свине.
Много заразни са раждащите или абортиращи животни, защото в плацентата и околоплодните води бактерията се концентрира в огромни количества.
Бактериите са много устойчиви във външна среда. До заболяване може да доведе и вдишване на прах, в който има бруцели, или при работа с почва, кожа и вълна.
Най-често боледуват фермери, животновъди, месари. Извън тези професии в риск са хора, които консумират заразено сурово мляко или произведени от него прясно сирене, сладолед и дори масло. Инфекцията може да се предаде и чрез месо от болни животни, което при готвенето не е минало през висока температура.
Бруцелозата е известна и като Малтийска треска.
Не е възможно инфекцията да се предаде от болен на здрав човек, категорични са лекарите.
Освен високата температура като при грип характерен симптом на бруцелозата е и изпотяването, особено нощем, загубата на апетит, главоболието, болките в ставите, увеличаването на черния дроб и слезката. Заболяването може да засегне всеки орган. Има склонност да хронифицира и рецидивира след излекуването, обясни проф. Майда Тихолова - ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в МУ - София, национален консултант по инфекциозни болести на МЗ и началник на клиника в Инфекциозна болница, София.
В около 1/3 от пациентите заболяването може да хронифицира с последващо развитие на трайни увреждания. Лечението при навременно поставена диагноза е ефективно, но продължава поне 3-4 седмици, а при хроничните форми - с месеци.
При 10-15% от пациентите се наблюдават рецидиви, защото бруцелите трудно се изчистват напълно от организма. В някои случаи се наблюдават белодробни усложнения като бронхити, пневмонии и др. При хронифициране се засяга основно опорно-двигателният апарат - най-често тазобедрените и гръбначни стави. Инфекцията може да "удари" и уро-гениталния тракт с нефрити, пиелонефрити и др. или да доведе до сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни проблеми. Усложненията се появявят след острия стадий на бруцелозата или в рамките на 1-2 г. след това, уточни проф. Тихолова. Като обща мярка за намаляване на риска от бруцелоза тя призовава да не се консумират храни от непроверени източници.
Свързани статии:
Имам ли далак и мога ли без него?
Източник: 24 часа.bg
Коментари