Блог

Бруцелозата може да се сбърка с грип и пневмония

Бруцелозата може да се  сбърка с грип и пневмония

Бруцелозата - заболяване, пренасяно на човека от животни, е опасна инфекция, която допреди 10 г. се е смятала за изкоренена у нас. Тогава се заразяват българи, наети да се грижат за стада в Гърция. Периодично възникват и случаи на "внос" от други държави. През 2007 г. е регистриран взрив на бруцелоза в област Хасково.

 

Тази седмица беше потвърдено за болен животновъд от гр. Рила, а първоначалните тестове на поне още 10 души излязоха положителни. Бактерията е доказана и в биологични проби от кози, отглеждани в същия район.

 

Поставянето на диагнозата на първия разболял се мъж отнела време, защото заболяването е рядко и обикновено не се мисли за него. Освен това протича с оплаквания, които са сходни с тези на редица други заболявания.

 

Въпреки че бруцелозата има различен ход при отделните хора, симптомите най-често наподобяват пневмония, обикновено има и висока температура, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той съветва да се мисли и за тази диагноза при хора от райони със заразени животни. А при съмнение да се правят изследвания в специлизираната лаборатория на НЦЗПБ. Там са установили точния вид на бактерията, която се разпространи в Рила - бруцела мелитензис.

 

Бруцелозата се причинява от бактерия, която има няколко разновидности. Инфектирането става при пряк контакт с болни животни или от млякото и месото на домашни животни - овце, кози, едър рогат добитък, свине.

 

Много заразни са раждащите или абортиращи животни, защото в плацентата и околоплодните води бактерията се концентрира в огромни количества.

 

Бактериите са много устойчиви във външна среда. До заболяване може да доведе и вдишване на прах, в който има бруцели, или при работа с почва, кожа и вълна.

 

Най-често боледуват фермери, животновъди, месари. Извън тези професии в риск са хора, които консумират заразено сурово мляко или произведени от него прясно сирене, сладолед и дори масло. Инфекцията може да се предаде и чрез месо от болни животни, което при готвенето не е минало през висока температура.

 

Бруцелозата е известна и като Малтийска треска.

 

Не е възможно инфекцията да се предаде от болен на здрав човек, категорични са лекарите.

 

Освен високата температура като при грип характерен симптом на бруцелозата е и изпотяването, особено нощем, загубата на апетит, главоболието, болките в ставите, увеличаването на черния дроб и слезката. Заболяването може да засегне всеки орган. Има склонност да хронифицира и рецидивира след излекуването, обясни проф. Майда Тихолова - ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в МУ - София, национален консултант по инфекциозни болести на МЗ и началник на клиника в Инфекциозна болница, София.

 

В около 1/3 от пациентите заболяването може да хронифицира с последващо развитие на трайни увреждания. Лечението при навременно поставена диагноза е ефективно, но продължава поне 3-4 седмици, а при хроничните форми - с месеци.

 

При 10-15% от пациентите се наблюдават рецидиви, защото бруцелите трудно се изчистват напълно от организма. В някои случаи се наблюдават белодробни усложнения като бронхити, пневмонии и др. При хронифициране се засяга основно опорно-двигателният апарат - най-често тазобедрените и гръбначни стави. Инфекцията може да "удари" и уро-гениталния тракт с нефрити, пиелонефрити и др. или да доведе до сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни проблеми. Усложненията се появявят след острия стадий на бруцелозата или в рамките на 1-2 г. след това, уточни проф. Тихолова. Като обща мярка за намаляване на риска от бруцелоза тя призовава да не се консумират храни от непроверени източници.

 

Свързани статии:

Имам ли далак и мога ли без него?

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 холистични билки за естествено лечение на астма

7 холистични билки за естествено лечение на астма

Следваща статия
Брюкселско зеле: мощна храна с потенциал да се бори с рака

Брюкселско зеле: мощна храна с потенциал да се бори с рака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар