Блог

10 храни, богати на фибри

10 храни, богати на фибри

Фибрите принадлежат към групата на полезните въглехидрати. Именно те помагат на тялото да отстранява нежелание частици от организъма, като същевременно му предоставят необходимата енергия, за да се чувства добре през деня. Освен, че са много полезни фибрите са и вашият “най-добър” приятел когато започвате диета.

 

Фибрите са неизменна част от хранителния режим на тези, които искат да останат във форма и да бъдат здрави. Те са пазители на стройната фигура и защитници от големия апетит. Преди да представим нашия топ 10 на храни, богати на фибри е редно да изтъкнем, че фибрите се делят на разтворими и неразтворими.

 

Разтворими фибри:

Образуват гелообразен слой около храната в стомаха и по този начин забавят усвояването на глюкозата, холестерола и триглицеридите в кръвта. Богати на разтворими фибри са овесените трици, варивата, необелените плодове и зеленчуци.

 

Неразтворими фибри:

Богати на тях са пълнозърнестите брашна и суровите зелени растения. Помагат за бързото изчистване на дебелото черво, изхвърляйки токсичните вещества натрупани в организъма.

 

Съвет: Консумирайте към 14 гр. фибри на всеки 1000 килокалории от вашия дневен прием.

 

1. Броколи са много здравословни и полезни за тънката ви талия. Те съдържат голямо количество фибри, за разлика от калориите, чийто брой е незначителен. Една порция броколи (около 200-300 гр.) съдържа 5 гр. фибри и само 50 калории.

 

2. Лещата е добър източник на протини и на фибри. Една порция леща съдържа 8 гр. фибри, 115 калории и никакви мазнини.

 

3. Малините са сезонен плод, на който се наслаждаваме безусловно. Те са известни с богатото си съдържание на фибри – знаехте ли, че една чашка малини съдържа толкова фибри, колкото се намират в три филии пълнозърнест хляб?

 

4. Авокадото е познато със своите полезни за сърцето мазнини, но то е и богато на фибри. Половин авокадо може да набави близо 7 гр. фибри. Най-подходящо е зеленият плод да бъде консумиран в салати.

 

5. Ябълките са изключително вкусни и полезни за организъма. Те не само са богати на витамини, но и на фибри – една ябълка съдържа близо 5 гр. фибри, които допринасят за вътрешния баланс на чревната флора, за забавянето на процеса на абсорбиране на храната и за тонуса.

 

6. Черният фасул съдържа протеини, които действат като антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане.

 

7. Подобно на другите бобови растения като грах и леща, нахутът е отличен източник на протеини и фибри, а също така и някои основни витамини и минерали, за които се знае, че носят много ползи за здравето. Една чаша нахут съдържа 16 гр. фибри – почти четири пъти повече, отколкото една ябълка.

 

8. Артишокът съдържа фибри, калций, желязо и други важни за човешкото здраве вещества. Също така той понижава кръвната захар, подобрява апетита, храносмилането и е много ефектвино диуретично средство. В една купа сварен артишок има близо 10 гр. фибри.

 

9. За тези, които искат да намалят теглото си или просто да поддържат здравословно тегло, трябва да знаят, че смокините са идеален източник на фибри. Те са не само здравословни, но и придават усещане за ситост и така предотвратяват от преяждане. Освен това 100 грама смокини съдържат само 74 калории.

 

10. Грахът е източник на фибри, съдържащ над 4 грама на всяка половин чаша порция. Достатъчният прием на фибри е от решаващо значение не само за доброто храносмилане, за добрата кондиция на дебелото черво и поддържат нивото на захарта.

 

Един от ключовите моменти за постигането на здраво и добре поддържано тяло е зареждането му с храни, богати на фибри.

 

Свързани статии:

8 ползи от приема на фибри

Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания

Кората на банана – неочаквано полезна

Яжте повече хумус, за да се насладите на тези шест ползи за здравето

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Напитка за алкално равновесие, възпаление и чиста кожа (с рецепта)

Напитка за алкално равновесие, възпаление и чиста кожа (с рецепта)

Следваща статия
Как да опазим бъбреците от камъни

Как да опазим бъбреците от камъни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар