Блог

Как сами да се преборим с възпалението на венците

Как сами да се преборим с възпалението на венците

Гингивитът засяга почти всички, но първоначалните симптоми са толкова леки, че много хора не осъзнават, че има нещо нередно с венците. Това е орална инфекция, характеризираща се с чувствителни, подути венци, които кървят лесно и които се отдръпват от зъбите. Гингивитът се причинява от натрупването на плака - бактерии, слуз и хранителни частици, която се образува в устата всеки ден. В топла, влажна среда, бактериите се размножават и произвеждат токсини, които атакуват и дразнят венците. Гингивитът причинява и лош дъх, а ако не се лекува се развива в по-сериозно състояние – пародонтит. На този етап бактериите са под венеца и атакуват меките тъкани и костите, които поддържат зъбите, което може да доведе до загуба на зъби. Бактериите от възпалението на венците могат да навлязат в кръвта и да причинят усложнения, включително болест на сърцето и белите дробове.



Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

 

Как да избегнем или да се преборим с гингивита:

 

Редовно и ефективно четкане на зъбите. За съжаление, симптомите на възпаление на венците – чувствителност и кървене- карат хората да пропускат миенето на зъбите. Това е грешен ход. С редовна грижа тези оплаквания могат да спрат в рамките на седмица или две. Гаргарата с топла солена вода или антибактериална вода за уста помага за намаляване на подуването. Освен старателно четкане в рамките на 2 минути на всички зъби, не забравяйте да почистите и езика.

 

Пастата за зъби – информиран избор

 

Използвайте конец. Гингивитът обикновено започва между зъбите, където четката за зъби е по-малко ефективна при почистване бактериите. Зъбният конец влиза между зъбите и под линията на венците, за да премахне плаката, която остава, дори ако се четкате старателно. Ако не премахвате плаката ежедневно, тя се втвърдява в зъбен камък, което изисква професионално почистване от стоматоло. Оставен за достатъчно дълго, зъбният камък може да нарасне дълбоко под венците и върху корените на зъбите, където дори професионалното почистване не може да достигне.



Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

 

Използвайте вода за уста. След миене и почистване с конец, изплакнете устата си с антибактериален освежител за уста, който помага да унищожите бактериите, които причиняват плака и гингивит. В шестмесечно клинично изследване, изплакването с вода за уста, която съдържа етерични масла намалява натрупването на плака между посещенията при зъболекар. Същото изследване показа, че вода за уста с хлорхексидин е ефективна срещу плака и гингивит, но може да се оцвети зъбите.


Сбогом на лошия дъх

 

Някъде между 75 и 85 процента от възрастните развиват възпаление на венците и то прогресира от умерени до тежки пародонтити в 30 процента от случаите. Най-честата причина е лошата устна хигиена. Към това се прибавят и някои вредни навици:

 

Лошото хранене понижава способността на организма да се пребори с нахлуващите микроби, включително и тези, които причиняват гингивит. Изборът на храни също влияе директно върху зъбите. Сладките храни се залепят за зъбния емайл и бактериите в устата се размножават. Храни с високо съдържание на киселина (цитрусов фреш) разяждат зъбния емайл.

 

Стрес. Точно като лошо хранене, стресът понижава имунитета и дава на бактериите по-добър шанс да растат в устата.

 

Подобряване на здравето чрез интелигентен избор на храни и спиране на нездравословните навици като пушене помагат да се предотврати гингивитът. И не забравяйте редовното посещение за профилактичен преглед при стоматолог два пъти годишно.

 

Резервирайте безплатно час при стоматолог.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.smithfamilydental.com/
Предишна статия
Sanofi Pasteur предстои да открие първата в света ваксина срещу денга – болестта, която е заплаха за половината население на земята

Sanofi Pasteur предстои да открие първата в света ваксина срещу денга – болестта, която е заплаха за половината население на земята

Следваща статия
Пречистване с ябълков оцет и мед по метода на проф. Мермерски

Пречистване с ябълков оцет и мед по метода на проф. Мермерски

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар