Блог

Благотворната сила на растенията: Котешки нокът

Благотворната сила на растенията: Котешки нокът

Котешкият нокът е лиана, която вирее в тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението се вие по дърветата, достигайки до 30 метра дължина. По него растат шипове със завита форма като нокти на пантера. Оттам идва и името "Котешки нокът".

 

Има две разновидности на лияната, като и двете са наричани Котешки нокът: Uncaria tomentosa (U.t.) и Uncaria guianensis (U.g.). Двете растения имат различни хомеопатични функции, като U.t. е по-подробно медицински изследваната разновидност на Котешкия нокът.

 

Двете растения съдържат различни фитохимикали, които носят биомедицинки ползи и се добиват чрез извличане на екстракти от корите и корените им.

 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Котешкият нокът?

Разновидността Uncaria tomentosa проявява имуностимулиращ ефект, а разновидността Uncaria guianensis се ползва при лечение и профилактика на оастеоартрити. От полза за спортуващия човек е най-вече първата разновидност, ето защо ще се спрем на нейните функции.

 

Котешки нокът от разновидност Uncaria tomentosa (U.t.)

 

Тази разновидност съдържа две различни групи фитохимикали от групата на алкалоидите, по-специално пентациклични оксинадолни алкалоди (ПОА) или тетрациклични оксинадолни алкалоиди (ТОА). Групите имат различни въздействия върху тялото.

 

Пентацикличните оксинадолни алкалоди (ПОА) имат основно подсилващи имунитета функции:

  • подсилват имунната система, като унищожават много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система
  • подпомагат Т-имунните клетки, за които има данни, че са с по-ниски нива при активно спортуващите
  • увеличават ефективността на макрофагите (тип имунни клетки)
  • увеличават антираковите способности на имунната система
  • подобряват общата способност на тялото да се справя с вирусни инфекции

 

Тетрацикличните оксинадолни алкалоиди (ТОА) от своя страна подтискат функциите на ПОА и водят някои негативни за здравето ефекти:

  • намаляват или изобщо премахват имуностимулиращите ефекти, оказвани от ПОА в зависимост от съотношението на концентрациите на двата фитохимикала
  • забавят скоростта и силата на сърдечния ритъм, което може да доведе до аритмия, гадене, световъртежи, болки в главата и седативни ефекти
  • оказват превентивен ефект при хора с високо кръвно, застрашени от инфаркт

 

Други положителни за здравето ефекти: има предположения, че Котешкият нокът проявява антиоксидантна активност и други за това, че подобрява оплодителните способности при мъже.

 

Има ли странични ефекти и противопоказания на Котешкия нокът?

Има две групи възможни странични ефекти: причинени от ПОА и причинени от ТОА. ПОА предизвикват свръх имунни реакции при някои хора с алергии. ТОА подтискат сърдечната дейност.

 

Повечето производители не премахват тетрацикличните оксинадолови алкалоиди от екстрактите с котешки нокът. Най-добре търсете на етикета на продукта уверение за % съдържание на ПОА и ТОА алкалоидни групи, защото само така ще сте по-сигурни за своето здраве.

 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Котешки нокът?

Бременни жени или кърмещи майки. Деца на възраст под две години. Хора с присадени кожа или органи. Хора с автоимунни заболявания (алергии), проблеми с кръвосъсирването или туберкулоза също не бива да употребяват билката.

 

Не е желателно да се взима Котешки нокът в комбинация с ваксини, хормони или инсулин. Не приемайте Котешки нокът с азотни буустъри, в случай че страдате от ниско кръвно налягане.

 

Какви дози са нужни и как се взима?

Концентрациите на алкалоидите в екстракта определят дозите. При 4% концентрация на алкалоиди дозите варират от 250 до 1000 мг/дневно.

 

Автор: zdravtniza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
nootropicsupplementreview.com
Предишна статия
Какво ни прави щастливи...

Какво ни прави щастливи...

Следваща статия
Познавате ли лечебната мощ на лютия кайенски пипер

Познавате ли лечебната мощ на лютия кайенски пипер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар