Тази версия на домашен кетчуп може да заблуди и най-големия почитател на кетчуп. Най-добрата част е, че отнема едва 5 минути, за да се приготви. Не се заблуждавайте от марки, които слагат надпис „естествен“ или неща като „направен без високофруктозен царевичен сироп.“ Защото тъжната истина е, че повечето компании се стремят да спестят от съставки, за да поддържат ниски цени и високи печалби.
С продължаващата битка срещу високофруктозен царевичен сироп (HFCS), хората започват да осъзнават, че той е навсякъде – а напоследък фокусът е върху кетчупа. Най-вече деца ядат много кетчуп. И с това идва изненадващо количество на HFCS. Време е да се предприемат действия.
Използвайте тази рецепта като насока, за да създадете свой собствен кетчуп. Можете да използвате заместители на мястото на всички източници на захар за вариант за диабетици. Оставете солта на страна (и проверете съдържанието на натрий във вашите подправки). Добавете лют червен пипер или лют сос.
Рецепта за лесен домашен кетчуп
Прави около 1 1/2 чаши
Съставки:
- около 3/4 чаша доматено пюре
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 2 супени лъжици подсладител по избор или на вкус.
- 3/4 чаени лъжички сол
- 3/4 чаени лъжички гранулиран чесън (ако се използва прах, използвайте 3/8 ч.л.)
- 3/4 чаени лъжички гранулиран лук (ако се използва прах, използвайте 3/8 ч.л.)
- 3/6 чаена лъжичка бахар
- 1/2 супена лъжица меласа
- 1/6 чаена лъжичка лют червен пипер
- 2/3 чаша филтрирана вода
Приготвяне
- Сложете всички съставки в купа.
- Разбъркайте до пълно смесване на всички съставки.
- Съхранявайте в хладилник.
Свързани статии:
Зависими ли сме от фаст фуд? Как да се храним хем вкусно, хем полезно
Хранителни грешки, които крадат енергията ви
Тайния живот на смокините или как ядем смокини с оси
Източник: Био Поглед
Коментари