Един от най-забележителните продукти в света са яйцата. Най-полезните яйца са тези, които са отгледани с много любов. Те имат уникално съдържание, „склад на хранителни вещества“. Съдържат аминокиселини, мазнини, въглехидрати, богати са на витамини A, D, Е.
Яйцата се състоят от белтък и жълтък.
В белтъка на яйцето се съдържат всички незаменими аминокиселини за организма. Протеинът се усвоява много добре от организма, почти 100%, само 17 калории l и почти никакви мазнини в състава си.
В жълтъкът също има протеини, мазнини, въглехидрати, ценно за витамините от човешкото тяло A, E, D, B и минерали: калций, желязо, цинк и манган. В него има някъде 50-55 калории. Състава на яйцето е просто безценен. Например, витамин Е е от съществено значение за укрепване на кръвоносните съдовете, сърцето, притежава противотуморния ефект. Витамин D е необходим за здрави кости и зъби.
Освен това, яйцето съдържа уникалното вещество – Лутеин – мощен естествен антиоксидант, който има положителен ефект върху зрението. За бременни жени е полезно да включват в диетата си яйца, защото те съдържат необходими вещества (холин и лецитин) за правилното развитие на мозъка при плода.
Яйцата могат да се ядат и от хора, които искат да губят тегло. Както бе споменато по-горе, яйцето е с много малка калорийност , но относително висока хранителна стойност. Съдържа протеин, способен да извежда излишната течност от тялото. Но мнозина смятат яйцата са източник на вредния холестерол и се опитват да се предпазят от този продукт.
Последните проучвания показват, че яйцата неутрализират холестерола и лецитин и са безопасни. Но въпреки това не са много полезни за хора с висок холестерол.
Свързани статии:
Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен
Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем
Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант
Автор: zdravedae.com
Коментари