Все повече деца и възрастни са засегнати от високи нива на LDL холестерол, познат още като лош холестерол. В Испания, например, 80% от хората имат висок холестерол, но по-често се среща при мъже и жени над 35 години. Човек е диагностициран с хиперхолестеролемия, когато нивата на холестерол надвишават 200 мг/дц, когато лошия холестерол е по-висок от 130 мг/дл или при нива по-ниски от 35 мг/дл на добрия холестерол (HDL).
Един от начините за нормализиране нивата на холестерол в кръвта е консумацията на плодови сокове, основно от портокали и домати. Сокът от портокал се консумира в цял свят, но много от неговите благоприятни за организма ефекти са непознати. В изследване, публикувано в списание „Lipids Health Disease”, се твърди, че редовната консумация на портокалов сок намалява нивата на лош холестерол и на аполипопротеин B (високите им нива увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания), както при пациенти с нормални нива на холестерол, така и при тези с умерена хиперхолестеролемия. С оглед на резултатите, изследването сочи, че портокаловият сок може да бъде благоприятен за хората с високи нива на холестерол и да се използва като превантивна мярка срещу хиперхолестеролемия.
Подобни резултати дава и проучване на Американския статистически институт за общественото здраве, публикувано в списание „Nutrition Journal”. В публикацията се твърди, че портокаловият сок е съвместим с всички диети и хранителни режими, редуцира риска от напълняване и намаля нивата на LDL холестерол в кръвта. В изследването, в което са взели участие 8861 възрастни, консумиралите портокалов сок (23.8% от участниците дневно са приемали по 210 мл. сок) са имали по-високи стойности на витамин а, витамин с, магнезий и калий и по-висок общ индекс на здравословно хранене, от тези които не са консумирали.
Пиенето на сок от портокал сваля лошия холестерол
Участниците в проучването, консумирали портокалов сок, също така имали по-висок прием на плодове, плодови сокове и пълнозърнести храни. Техните индекс на телесна маса, обща стойност на холестерола и LDL холестерола са значително по-ниски от тези на участниците, неконсумирали тези храни, а рискът от затлъстяване и съответно от метаболитен синдром при тях е занижен с от 21% до 36%.
Освен това, в друго проучване, проведено от Факултета по храните и храненето на Университета в Сао Паоло в Бразилия, са взели участие две групи хора, като първата се състои от 14 души с високи нива на холестерол, на които е възложена консумация от 750 мл. концентриран портокалов сок дневно в продължение на 60 дни и втората група, състояща се от 31 възрастни с нормални нива на холестерола, които също консумират съответното количество портокалов сок.
Богатият на ликопен сок от домати също намалява нивата на лошия холестерол
Направени са кръвни тестове на участниците в началото и в края на изследването, които показват, че консумацията на портокалов сок намалява нивото на лошия холестерол при пациентите с хиперхолестеролемия (високи нива на холестерол в кръвта), но не му оказва влияние при хората с нормални нива.
В проучването е направен анализ и на способността на HDL холестерола (добрия холестерол) да пренася вредните липиди, като е констатирано, че при консумацията на портокалов сок тя се повишава и при двете групи, намалявайки опасността от сърдечно-съдови заболявания.
Съществуват и изследвания с други видове сок, като проведените в Университета на Мурсия, според които доматения сок, който е богат на ликопен, също намалява нивата на холестерол в кръвта и генерира високо антиоксидантно действие.
Свързани статии:
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Доматите пазят от рак и от UV радиация
Пресни плодове за здраво сърце
Автор: agronovinite.com
Коментари