Блог

Oртопеди от болница „Софиямед“ имплантираха изкуствено цяло бедро

Oртопеди от болница „Софиямед“ имплантираха изкуствено цяло бедро

 

Уникална за България операция извършиха ортопедите от Университетската болница "Софиямед" заедно с хирург от Словакия. Медиците поставиха изкуствена бедрена кост на 10-годишно дете с напреднал остеосарком.

 

 

 

 

Детето е насочено към Клиниката по ортопедия и травматология на "Софиямед" от Русе, където е било диагностицирано с напреднал стадии на туморна формация в средната част на бедрото. Малката пациентка постъпва в „Софиямед“ за уточняване на диагнозата. След вземането на биопсия, чиито резултат е изпратен за потвърждение в Германия, провеждане на ЯМР изследване и скенер специалистите потвърждават заболяването – остеосарком на бедрена кост с разраствания в мускулатурата.

 

 

 

Според европейския протокол за терапевтичното поведение детето започна химиотерапия от няколко цикъла с цел намаляване на размерите и обема на формацията и стациониране(стопиране на процеса). След това проведохме допълнителни изследвания и заключихме, че единственият вариант, който стои пред нас е да заместим цялото бедро с индивидуален имплант, който да замести тазобедрената става, бедрото и част от колянната става, за да не се ампутира крака“, коментира проф. д-р Любен Стоков, ортопед от болница "Софиямед", участвал в операцията.

 

 

 

Специалистът уточнява, че допреди време при лечението на подобна формация се налагало тоталното премахването на крайника.

 

 

 

Днес в европейски и световен мащаб, съвременните методи ни позволяват да правим туморни реконструктивни ендопротези, които могат да заместят частично или изцяло костни и меки тъкани“, коментира завеждащият на отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Бисер Бончев.

 

 

 

Изработването на специалната протеза е извършено в Хамбург, Германия и отнема месец и половина. Стойността на ендопротезата е поета изцяло от център „Фонд за лечение на деца“, а за операцията по поставянето й у нас специално от университетската болница в Братислава, Словакия пристигна ортопед-травматологът д-р Андрей Свек.

 

 

 

 

В случая на конкретния имплант се касае за специфичен консуматив на фирмата лидер Waldemar Link. За поставянето му се изисква и специфичен инструментариум, затова и съм тук. Радвам се, че извършихме операцията успешно съвместно с българските специалисти от „Софиямед“, коментира Свек.

 

 

 

 

В екипа извършил сложната интервенция, която се извършва за първи път в България участват общо 4 ортопед-травматолози и още над 5 души медицински персонал. Операцията продължава 4 часа, а прогнозите са изключително обнадеждаващи.

 

 

 

 

Разбира се заради големия обем на оперативната интервенция има рискове, но ако всичко е наред се надяваме след още един курс химиотерапия момичето да постигне максимално оздравяване. Ние ще продължим да следим състоянието й, тъй като поставеният имплант има възможност да се адаптира(да се удължава) механично във връзка с растежа на детето“, коментира проф. Стоков.

 

 

 

Свързани статии:

 

Безплатни ортопедични прегледи за деца в клиниката в Горна Баня

 

Д-р Атанас Кацаров: Много младежи са с криви крака от модата на развързаните обувки

 

Световноизвестен онкоортопед с безплатни консултации в Пловдив

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Нови методи за по-успешно инвитро

Нови методи за по-успешно инвитро

Следваща статия
Спешна нужда от кръводарители в Търновската болница

Спешна нужда от кръводарители в Търновската болница

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар