Блог

6 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите

6 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите

Постоянството е най-важното нещо, ако се стремите да постигнете идеална фигура. Във фитнес залата трябва да намерим подходяща индивидуална програма, която да дава резултати – след това обаче трябва да имаме волята да се придържаме към нея без отклонения.

 

Диетата от друга страна трябва да е богата на протеини, с контролиран прием на вида и количеството въглехидрати, които консумираме – естествено трябва да се избягват рафинираната захар и изкуствените съставки.

 

Това не значи обаче, че човек трябва да се задоволи само с най-разпространените сред трениращите храни, а именно пилешки гърди и кафяв ориз. Сред най-добрите храни за изграждане на мускулите има такива, за чийто ефекти най-вероятно не сте чували.

 

Забравете за изкуствените протеини и анаболи! Ако искате да изваете тялото си опитайте с тези 6 храни:

 

Скумрия – тя от семейството на риба тон и има дори по високо съдържание на Омега-3, което намалява вероятността от хронични възпаления при интензивно трениращите. Скумрията съдържа и големи количества цинк, който е изключително важен за поддържане на нивото на тестостерона. Научно изследване от 2011 г. доказва, че добавянето на цинк в диетата на атлетите поддържа оптимални нива на тестостерон след интензивни тренировки. За други ползи от рибата прочете във Време за риба и Омега 3.

 

Цвекло – според наскорошно изследване, проведено в САЩ, консумацията на две средноголеми глави цвекло час и петнайсет минути преди тренировка подобрява резултатите на атлетите, редуцира умората и намалява нуждата от кислород на организма.

Ако редовно хапвате цвекло ще можете да тренирате повече от обикновено и следователно и ще постигнете по-добър растеж на мускулите. (Вижте още Изключителни ползи за здравето от червеното цвеклото).

 

Цедено кисело мляко – то има по-малко вода от нормалното кисело мляко и съответно повече хранителни вещества. Освен това съдържа и повече казеин – млечен протеин, който се храносмила бавно, което води до постепенен растеж на нивата на аминокиселини в кръвта.

 

Сардини – рибата тон неслучайно е толкова популярна, но ако искате храна, която има сериозна мускулно-изграждаща сила, пробвайте сардини. Сардините имат 27 път по-малко живак от рибата тон. В 115 г. сардини има 1,8 г. Омега-3 – за сравнение в същото количество риба тон има едва 0,3 г. – както знаем Омега-3 са важни за сърцето, имат противовъзпалителен ефект и могат да помогнат при ставни болки, породени от дълготрайни и интензивни тренировки. В допълнение при консумацията на сардини организмът синтезира левцин, който е катализатор за синтеза на протеин.

 

Шоколадово мляко – ако не искате да ползвате синтетични протеини на прах шоколадовото мляко може да стане ваш заместител. То съдържа комбинация от бързоусвояващи и бавноусвояващи се протеини. Добавената захар увеличава съдържанието на въглехидрати и това ви дава повече калории за изграждане на мускулите и възстановяване след тренировка.

Проведени изследвания доказват, че шоколадовото мляко е по-добър избор от спортните напитки – възстановява по-добре мускулния гликоген и повишава растежа на мускулите като поддържа синтеза на протеини на молекулярно ниво.

 

Бадеми – тези ядки съдържат повече протеини и фибри от почти всички други ядки. Те са с високо съдържание на витамин Е, който е много по-ефективен в борбата със свободните радикали отколкото синтетичните му заместители. Бадемите са богати и на витамини от групата В, които играят основна роля за енергийния метаболизъм – което ги прави идеални за качване на мускулна маса. Според изследване, проведено в Американския национален медицински център, ако искате да увеличите калориите в диетата си, е по-добре да предпочете бадеми пред въглехидрати, тъй като това ще доведе до по-добра структура на тялото.

 

Следва продължение…

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Източник: bodybuilding.com
Предишна статия
Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час и за лекарите от Александровска болница

Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час и за лекарите от Александровска болница

Следваща статия
Консултантът по хранене Валентин Тасков: Яжте след 11 ч. сутринта и се движете

Консултантът по хранене Валентин Тасков: Яжте след 11 ч. сутринта и се движете

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар