Блог

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

Яденето е необходима практика, която е предназначена за подхранване на телата ни с горивото, което е необходимо, за да работим на оптимални нива. Въпреки това, лошо производство на храни и хранителни навици компрометират и водят до множество проблеми с храносмилането, което отваря вратите за всякакви видове болестни процеси.

 

Когато ядете, обмислете възможността да правите тези много лесни промени, за да гарантирате, че храносмилането ви върви много по-гладко и следователно ще се чувствате много по-добре след хранене.

 

Дъвчете старателно храната

Храносмилането започва веднага след като храната навлезе в устата ви. Когато дъвчете, вие механично разграждате вашата храна. Секретират се ензими от слюнчените и паротидните жлези, които химически започват да разграждат храната.

 

Повечето хора дъвчат храната си между 7 и 14 пъти на хапка, която е доста по-малко от препоръчваното 30 до 50 пъти на хапка, за смесване на храната със слюнка, за да се гарантира оптимално храносмилане.

 

В резултат на нашите слаби навици на дъвчене, първият етап от храносмилането е нарушен, което затруднява втория етап да завърши работата си ефективно.

 

Избягвайте пиенето на вода, сок, мляко или алкохол по време на хранене

Чест навик по време на хранене е да се консумира някакъв вид напитка, най-често вода, мляко, сок или алкохол. Това се е превърнало в обичаен навик, който се намесва пряко в процеса на храносмилането (студените напитки пречат дори повече).

 

Водата и повечето други напитки трябва да се консумират 30 минути или повече преди ядене и трябва да се избягват, докато храната не е усвоена правилно. Това се дължи на факта, че те пречат на стомашната киселина и следователно възпрепятстват втория етап на смилане. Добавете и усложняващите фактори като захари в сок, мляко и алкохол, и храносмилателният процес става още по-компрометиран.

 

Ако пиете нещо непосредствено преди или по време на хранене, нека това да бъде ензим или богата на пробиотик напитка, като кефир или ябълков оцет и не прекалявайте.

 

Подобрете вашите хранителни комбинации

Не само, че трябва да гледаме видовете храни, които ядем, но също така трябва да се гледа комбинирането им, тъй като добрите храни могат да бъдат в ужасна комбинация и да попречат на храносмилателния процес.

 

Някои чести правила за съчетаване на храни включват:

– Яжте плодове или сладки храни самостоятелно, на празен стомах.

– Яжте животински протеин със зеленчуци без скорбяла.

– Яжте зърна или храни, съдържащи скорбяла със зеленчуци без скорбяла.

– Яжте ферментирали храни с всяко хранене, за да помогнат в храносмилането.

 

Следването на тези общи правила ще гарантира по-ефективен процес на храносмилателнето.

 

Не се поддавайте на изкушението да преяждате

Понякога храната е прекалено добра, за да се спре яденето, това е особено преобладаващо по време на празниците, когато сме склонни да си угаждаме прекалено с всички ястия и лакомства пред нас. Във времена като тези е важно да имате някаква сдържаност и да разпределяте приема на храна, така че да не се претоварва храносмилателната ви система.

 

Добро правило е да се яде, докато сте около 80% сити, оставяйки на разположение 20% за разграждане. По този начин няма да претоварите храносмилателната система и да оставите несмляна храна, която ще направи по-токсична реакция, отразяваща се на храносмилането в бъдеще. 

 

Свързани статии:

6 навика, които ни състаряват преждевременно

5 навика, които ще ни помогнат да отслабнем

10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кои билки при киселини решават проблема

Кои билки при киселини решават проблема

Следваща статия
7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар