Блог

15 неща от които трябва да се откажете, ако искате да сте щастливи

15 неща от които трябва да се откажете, ако искате да сте щастливи

Не искаме да се откажем от толкова много неща, които ни причиняват болка, стрес и страдания. Вместо да се освободим от тях обаче ние не ги пускаме и се държим за тях като удавник за сламка. Време е за промяна! Още днес ще се откажем от нещата, които не ни служат, ще се освободим от стреса и ще дадем старт на ново начало в живота си. Ето 15 неща от които да се откажете, за да изпитате щастие в живота си:

 

1. Откажете се от желанието винаги да сте прави – често се вманиачаваме в желанието да сме прави на всяка цена и това понякога ни коства много – разваляме отношения, които ни носят радост, и си докарваме стрес. Всеки път когато ви се прииска да се впуснете в спор за това кой е прав и кой не се запитайте: „Искам непременно аз да съм правият или в този случай е по-добре да съм добрият?“. Дали егото ви не е твърде голямо? Има ли нужда да жертвате щастието си, за да го запазите?

 

2. Откажете се от желанието си да контролирате всичко – било то житейски ситуации, събития, хора и т.н. Без значение дали се отнася за близките ви, колеги или напълно непознати – просто оставете всеки да бъде сам себе си. Направете го и ще видите колко добре ще се почувствате – дори в началото да изпитвате лек дискомфорт. Лао Дзъ е казал: „Светът се управлява, като оставяш нещата да вървят по пътя си. Не може да се управлява чрез намеса.“

 

3. Откажете се от желанието си да се сравнявате с другите – често сравняваме обстоятелствата от живота си с тези на другите. Спрете да го правите. Следвайте собствения си път и пишете своята история на живота – единствения човек, когото не бива никога да предавате сте вие. Формула за щастлив живот – правете най-доброто, на което сте способни, и се гордейте със себе си без значение от резултата. Формула за нещастен живот – сравнявайте се на всяка крачка с другите.

 

4. Откажете се от пораженческите мисли – огромен брой хора живеят зле, тъй като слушат напева на негативния, замърсен и повтарящ се ум. Не вярвайте на всичко, което умът ви ви казва (понякога дори крещи). Вие сте по-добри в много отношения. Според Екхарт Толе „умът е чудесен инструмент, когато се използва правилно и голям разрушител, когато се използва погрешно“.

 

5. Откажете се от лимитиращи ви вярвания за това какво можете и какво не или кое е възможно да се случи и кое не. Невероятни и прекрасни неща се случват непрекъснато по цял свят (е няма да чуете в новините за тях, но е така) – позволете „чудото“ да се случи и на вас. Отсега нататък ограничаващите мисли няма да спират пътя към желаната от вас цел.

 

Вижте още: 7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса

 

6. Откажете се от вредния навик наречен „губене на време“ – вие сте клиент на банката наречена Време. Всяка сутрин в сметката ви се зареждат 86 400 секунди. Всяка вечер се прави баланс и могат да се начислят загуби – това е времето, което сте похабили за ненужни дейности. Не можете да трупате време или да го пестите в сметка. Ако не „изхарчите“ правилно депозита си за деня, няма връщане назад. Затова инвестирайте в здраве, щастие и неща, които ви носят наслада.

 

7. Откажете се от „лукса“ да критикувате – без значение дали това се отнася до събития или хора, различни от вас. Всички хора искат да бъдат разбрани, харесвани и обичани – дори тези, които критикувате. Всички сме различни и в същото време всички сме еднакви. Опитайте да разбирате вместо да критикувате – ако не ви се отдаде просто махнете с ръка и съсредоточете вниманието си над нещо, което харесвате.

 

8. Откажете се от опитите си да впечатлите другите – по този начин все ще се стремите да бъдете някой друг и да приличате на някой друг. В момента, в който свалите маските си и се приемете такива каквито сте, ще откриете, че хората започват необяснимо да се привличат от вас. Винаги грешно са ни учили да следваме идоли – животът ни щеше да е много по-добър и лесен ако ни бяха учили вместо това да следваме единствено самите себе си.

 

9. Спрете да се противопоставяте на промените – те са нещо хубаво. Промяната ще ви помогне да се придвижите от точка А до точка Б. Промяната ще донесе положителни емоции и подобрения в живота ви. Следвайте желанията си и прегърнете промяната. Според Джоузеф Кемпбъл ако опитваме да правим нещата, които ни правят щастливи, там където преди е имало само стени ще се отворят врати.

 

Вижте още: Как да привлечем позитивна енергия в живота си

 

10. Откажете се от желанието си да слагате етикети на всичко. Ако не разбирате нещо или някого, който е различен от вас, опитайте да отворите ума си. Умът работи най-добре когато е отворен. „Най-голямото невежество е да отхвърлиш нещо само защото не го разбираш“ – Уейн Дайър.

 

11. Откажете се от страховете си – те реално не съществуват. Вие сте си ги създали сами. Всичко е само в ума ви. Отървете се от страховете вътре във вас и околният свят изведнъж ще стане по-сигурен и приветлив. Според Рузвелт единственото нещо, от което човек трябва да се страхува, това е самият страх.

 

12. Откажете се от извиненията – пратете ги да си събират багажа и им кажете сбогом. Те повече няма да са ви нужни. Често лимитираме себе си заради различни извинения. Вместо да се заемем с това да подобрим живота си, обикновено зацикляме на едно място и намираме безброй извинения за това. На всичкото отгоре в 99,9 % от случаите те дори не са истински.

 

13. Откажете се от миналото – знам, знам, че това е много трудно. Особено когато миналото изглежда толкова по-добро от настоящето, а бъдещето от своя страна изглежда плашещо. Трябва обаче да имате предвид, че настоящето, СЕГА, е единствения момент, в който реално живеете. Замислете се: миналото, за което толкова бленувате, навремето е било пренебрегнато от вас – и то точно когато е било ваше настояще! Опитайте да живеете максимално в настоящия момент. В крайна сметка животът е път без крайна цел. Планирайте бъдещето си с чисто сърце, но винаги живейте в настоящето.

 

14. Откажете се от привързаности – понякога това е трудно за проумяване (честно да си призная дори и за мен), но не е невъзможно. С времето човек става все по-добър и по-добър. Когато не сте привързани към нищо ставате умиротворени, толерантни и спокойни. Това не означава да се откажете от нещата и хората, които обичате. Просто любовта и привързаността са две много различни неща. Привързаността е породена от страх от загуба, а любовта… ами истинската любов е чиста, нежна и безкористна.

 

15. Откажете се от навика да живеете според очакванията на другите. Голям брой хора сякаш живеят нечий чужд живот – правят това, което ги съветват другите, живеят според очакванията на родителите си, следват стриктно съветите на учителите си, слушат правителството и медиите и правят каквото им кажат. Тези хора пренебрегват вътрешния си глас. Те са заети непрекъснато със задачата да угодят на чуждите очаквания и по този начин губят истинската си същност. Имате един живот – този сега! Трябва да го изживеете по най-добрия възможен начин без да оставяте който и да било да ви отклонява от пътя ви.

 

Вижте още: Какво да правим ако ни е зле и нищо не помага – 8 много практични съвета

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Източници: purposefairy.com; marcandangel.com
Предишна статия
Проф. Досю Досков: какво да правим ако гласът загрубее

Проф. Досю Досков: какво да правим ако гласът загрубее

Следваща статия
Тайните на зелената ябълка

Тайните на зелената ябълка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар