Ореховото масло се използва за ароматизиране на сосове за салати, риба и месо, добавя се в тестени изделия и десерти. Придобива кисел вкус при затопляне, затова е за предпочитане да се използва за студени сосове. Ореховото масло е внимателно проучено през последните десетилетия, поради нарастващия интерес към ползите от това масло.
Какви са съставките на ореховото масло?
Орехово масло се извлича от английските орехи. Това масло е добър източник на омега-6 мастна киселина (тя има 50% линолова киселина) и омега -3 мастни киселини. То е с високо съдържание на полиненаситени мазнини. Нерафинираното орехово масло се прави от изсушени и след студенопресовани ядки.
Как изглежда ореховото олио?
Орехово масло е годно за консумация и по принцип се използва по-малко от другите масла в приготвянето на храната, често поради високата му цена. То е светло, с деликатен вкус и аромат.
Какви са различните здравни предимства от консумацията на орехово олио?
Здраво сърце
Омега-3 мастна киселина присъства в ореховото масло и тя поддържа здравето на сърцето по различни начини. Някои от основните предимства са:
- Намаляване на съсиреци
- Контолира сърдечния ритъм
- Намаля лошия холестерол
Противовъзпалително
Намалява болката, причинена от артрит, поради наличието на мононаситени мазнини в него, които инхибират възпалението в тялото.
Високо съдържание на елагинова киселина
Елагиновата киселина убива раковите клетки при животни и тя е в големи количества в ореховото масло. Също така се смята, че помага на черния дроб да се бори с раковите клетки. Има антибактериални и антивирусни свойства.
Високо съдържание на антиоксиданти
Витамин С и витамин Е се борят с увреждането, причинено от свободните радикали. Тези антиоксиданти се намират в големи количества в ореховото масло.
Мозъчно здраве
Омега-3 мастните киселини присъстват в ореховото масло и те помагат на мозъка да предава сигнали, както и да запаметява. Тази киселина се изисква постоянно от мозъка. Ореховото олио е добър източник на тази киселина, която помага на мозъка да функционира по-добре.
Диабет
Мононенаситените мазнини в ореховото масла помагат за контрол на нивата на захарта в кръвта, както и за начина, по който тялото реагира на инсулин.
Здраве на костите
Освен наличието на минерали като цинк, желязо, калий и калций в това олио, противовъзпалителните му свойства помагат за стабилизиране на костите в човешкото тяло.
Здраве на кожата
Ореховите масла помагат на кожата да постигне фина текстура и качество, благодарение наличието на фитонутриенти и мастни киселини в него. Екзема може да се третира само с няколко лъжици орехово масло.
Хормони
Фитонутриентите в орехово масло, заедно със селен, фосфор, магнезий, цинк, желязо, калций помагат да се стабилизират нивата на хормони в тялото.
Кръвообращение
Гъвкавост на кръвоносните артерии се поддържа чрез консумирането на орехово масло, а това от своя страна води до превенция на сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на високите нива на омега 9 в него.
Анти-стареене
Антиоксидантите в ореховото масло помагат за предотвратяване на вреди на клетки и предотвратяват стареенето. Алергии Предотвратява алергии в плода, ако бременните жени консумират в диетата си орехово масло.
Свързани статии:
Големите здравословни тайни на орехите (изпитани рецепти)
Няколко народни рецепти за лечение с орехи
Автор: biopogled.com
Коментари