Блог

10 подбрани рецепти за билкови мармалади

10 подбрани рецепти за билкови мармалади

 

Билковите мармалади и конфитюри са едни от най-предпочитаните в домашната кухня. Трябва да се използват различните сезонни плодчета , за да си осигурим запаси за зимата. Възползвайте се от 10 от най-популярните рецепти, подбрани само за вас. 

 

 


Рецепта 1

 

 


Мармалад от глогинки. Скоро ще цъфне и глогът. Затова си наберете 1 кг глогинки, които се варят с малко вода до омекотяване, стриват се през сито, добавят се още 250 мл. вода, 500 гр. захар, разбърква се и ври на слаб огън до сгъстяване. Сипва се в стерилни бурканчета, които се затварят плътно. Съхраняват се на тъмно и студено място.

 

 


Рецепта 2

 

 


Конфитюрът от глогинки се приготвя като се смесват по 1 кг. пюрирани плодове ( врят в малко вода, отцеждат се и се стриват през сито) и се добавят ябълки. Сипва се отварата, в която са врели плодовете, по 350 гр. захар на 1 кг. плодова маса, и се вари на слаб огън, като се бърка до сгъстяване. Накрая се слага лимонтозу и се разпределя още горещо в буркани. Стерилизират се 20 мин.

 

 


Комбинация може да се прави също с плодчета на касис, офика, кисел трън.

 

 



Рецепта 3

 

 


Желе от плодчетата на калина се бланшират 6-8 мин., слагат се в тенджера, добавя се водата ( 2 ч.ч. на 1 кг суровина), варят се до омекване. Разварената маса се стрива през сито. 1 кг. пюре се смесва с 1-1.2 кг. захар, ври 45-50 мин., след което се сипва в горещи бурканчета.

 

 

 

Рецепта 4

 

 

 

Сладко от касис. Вземат се 1 кг. плодчета, бланшират се 2-3 мин., отцеждат се и се слагат в горещ захарен сироп (1 кг захар на 400 мл вода), ври на слаб огън до сгъстяване, като постоянно се бърка и периодично се отстранява от огъня за по 10 мин.

 

 

 


Рецепта 5

 

 


Сладко от кисел трън. Наберете 1 кг плодчета, залейте със захарен сироп ( 750 мл. захар на 250 мл. вода). След 1 денонощие сокът се изцежда, слага се да кипне, оставя се да изстине и суровината отново се залива за 1 денонощие. На 3-ия ден се добавя 200-300 гр. захар и ври до сгъстяване.



 

Рецепта 6

 

 

 

Мармалад от кисел трън: 500 гр. добре узрели плодчета се варят с малко вода до омекване, пасират се през сито. Добавя се същото количество захар и се кипва. Особено подходящ е за смесване с други готови, преди всичко сладки мармалади, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

 

 

Рецепта 7

 

 

 

За сладкото от малини са необходими 1 кг. плодове, заливат се с горещ захарен сироп( 1.2 кг. захар на 200 мл. вода) и се оставя да престои 5 часа. Отцежда се сиропът, кипва се ,слагат се в него плодчетата и ври до необходимата гъстота, като периодично се отстранява от огъня за по 10 минути.

 

 

 

Рецепта 8

 

 

 

За сладкото от зелени орехчета най-напред е необходимо да се изстърже повърхностната кожица от 100 бр. зелени орехчета. Варят се по 10-15 мин. 5-6 пъти като всеки път водата се сменя. Накрая се изплакват неколкократно в студена вода и се оставят да киснат отново в студена вода в продължение на няколко часа. Приготвя се сироп от 1 кг. захар и 500 мл. вода, слагат се подготвените орехчета и ври до сгъстяване. Накрая се добавя 1 ванилия.


 

 

 

Рецепта 9

 

 

 

Сладко от плодчета на офика: вземат се 1 кг. изчистени и измити плодчета, заливат се с охладен захарен сироп, сварен от 1.5 кг. захар и 2 ч.ч. вода. На следващия ден сиропът се отцежда, слага се да кипне и след изстиването му отново се използва за заливането на плодовете. Държи се в тях пак до следващия ден и чак тогава се вари до необходимата гъстота.

 

 

 

Рецепта 10

 

 


Плодово пюре от гроздовидна песъкиня: измитите и почистени от дръжчиците песъкинени плодчета се сваряват в малко вода и се стриват през сито, като по този начин се отделят костилчиците. Към 1 кг. пюре се добавят 250-300 гр. захар. Разбърква се добре и се разпределя в буркани. Затварят се и се стерилизират във вряла вода 20-25 мин.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

 

Лекувайте се и с билки за туберкулоза

 

Десетте най-богати на желязо храни и билки

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сода за хляб и лимон е равно на чудо

Сода за хляб и лимон е равно на чудо

Следваща статия
Да увеличим хормоните на щастието по природен начин

Да увеличим хормоните на щастието по природен начин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар