Блог

Хашимото засяга близо 30% от изследвани русенци

 

Лаборатория "Здраве" съобщи, че над сто русенци, най-вече жени, се възползвали от промо цените на пакета от изследвания на полови и щитовидни хормони. Анализът на резултатите от изследванията показва, че най-често срещани са заболяванията, свързани с патологични стойности на хормоните TSH  и Пролактин.

 

 

Става въпрос за заболяването тиреоидит на Хашимото, което е открито при близо 30% от изследваните в лаборатория „Здраве“. Това заболяване на щитовидната жлеза доминира сред всички други и лошото е, че засегнатите пациенти са във възрастовата група 25-35 години. Сред вероятните причини за тиреоидита на Хашимото  са стресът, напрегнатият начин на живот, липсата на йод в храната, наследствената  обремененост. Не трябва да се забравя, че Русе е ендемичен район за заболяванията на щитовидната жлеза  и че процентът на засегнатите от това автоимунно заболяване е висок, категорични са от „Здраве“.

 

 

Специалисти съветват при тази диагноза пациентите да си направят изследване за антителата ТАТ и МАТ, които ще потвърдят, че става въпрос за заболяването  тиреоидит на Хашимото. Тези изследвания също се правят в СМДЛ „Здраве“, уточни д-р Дарина Михайлова, специалист по клинична лаборатория в „Здраве“.

 

 

Резултатите от изследванията показват още, че на второ място след Хашимото са случаите с нарушения в стойностите на половите хормони LH и FSH, говорещи за проблеми при забременяване.

 

 

Резултатите при някои жени пък са показали високи стойности на тестостерон, дължащи се вероятно на заболяване на надбъбречната жлеза“.

 

 

В рамките на три месеца, самостоятелната медико-диагностична лаборатория „Здраве“ предостави изследване на поевтинен пакет от общо шест важни и взаимносвързани хормони, чиито баланс определя качеството на нашето здраве.  Хормоните са Пролактин, Естрадиол,  LH   и   FSH-хормони, Тестостерон и TSH-хормон.

 

 

Общото заключение от изследванията показва, че в кампанията с промоционални цени са се включили предимно хора със здравословни проблеми и че профилактиката все още не се осъзнава като важна за здравето. Колкото по-рано се хване проблемът, толкова по-леко е лечението, убедена е д-р Михайлова.

 

 

Свързани статии:

 

 

Мелатонин – хормонът на Дракула, или как можем да решим проблемите със съня

 

 

Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

 

 

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

2500 онкоболни чакат нови перуки

Следваща статия
Ендометриозата - анонимният маткоубиец

Ендометриозата - анонимният маткоубиец

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар