Блог

Урината ми го говори

Урината ми го говори

Съвсем нормално приемаме уринирането като част от работата на организма ни и почти никога не се вслушваме в „гласа” на тази телесна течност. Истината е, че урината може да ни каже доста важни неща за здравето.

 

Промяна в честотата и количеството

 

Честотата е едно от важните неща, за които трябва да следите при уриниране. Няма нужда да изпадате в паника, ако в един ден ходите повече пъти до тоалетната от друг. Но ако промяната в честотата на уринирането се проточи във времето, не е лошо да потърсите доктор. Може да сте се сдобили с възпаление или инфекция на уринарния тракт, да имате свръхактивен пикочен мехур, диабет или да сте бременни. Ако пикаете по-често, но в по-малки количества, не е изключено да е сигнал за дехидратация. Освен това може да е причина за инфекция на уринарния тракт или да е следствие от прием на лекарства.

 

Миризма

 

Ако усетите засилена миризма на амоняк, докато уринирате, може да е сигнал за дехидратация. Ако усетите миризма на мухъл, това може да е индикация, че имате проблеми с черния дроб или с метаболизма. Сладкият мирис на урината сигнализира за диабет.

 

Плътност

 

Ако урината ви е мътна, може да означава, че имате камъни в бъбреците. Ако пък е пенеста, може да се преведе като натрупване на протеини, което със сигурност представлява потенциален проблем с бъбреците.

 

Промяна в цвета

 

  • оранжев: това може да се дължи на консумацията на оранжеви храни, които са богати на каротин. Също така на приема на антибиотици, химиотерапия, хапчета за разреждане на кръвта.
  • кафяв: ако урината ви е тъмнокафява, като черен чай, може да означава, че имате проблеми с бъбреците и с черния дроб. Светлокафявата урина може да се дължи на консумацията на ревен или леща. Разхлабителни медикаменти, лекарства против мускулна треска, таблетки против малария и някои антибиотици.
  • синьо-зелен: ако видите такъв цвят урина, смело може да обвините аспержите. Виновници може да бъдат лекарства против гадене, киселини и някои мултивитамини.
  • червен/розов: урина с такъв цвят може да сигнализира за инфекция, рак, камъни в бъбреците или пикочния мехур или заболявания на черния дроб, отравяне с живак или олово. Но причината може да е в анестетици, слабителни или антидепресанти. Не е изключено да се наблюдава такъв цвят на урината след прием на горски плодове или на цвекло.

 

Свързани статии:

7 цвята на урината, които могат да ви кажат важни неща

Какво казва урината за вашето здраве

Топ шест симптома на бъбречни заболявания, за които трябва да знаете

Честото уриниране при жените може да е признак за наличие на проблем

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Следваща статия
Биолог обяснява как марихуаната кара туморните клетки да се самоубиват

Биолог обяснява как марихуаната кара туморните клетки да се самоубиват

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар