Блог

Топ 5 на полезните плодове

Топ 5 на полезните плодове

Те подпомагат алкално-киселинния баланс на човека. Съдържат фибри, витамини и минерали. С тях поддържаме имунитета си на ниво, помагат ни в борбата с най-различни болести. Днес ще се спрем по-подробно на топ 5 от най-полезните плодове. Това са ябълката, портокалът, бананите, боровинките и лимонът.

 

1. Ябълката е един от най-полезните плодове, за да не кажем най-полезният. Известна е поговорката – една ябълка на ден държи докторът далеч от мен. Но малко разпространено е, че най-много витамини се съдържат в обелката й. Затова по-добре да не я белим, а да изкисваме в студена вода известно време преди консумация. Има едно златно правило при плодовете, а и при зеленчуците: „Колкото по-зелени, толкова повече мастни киселини съдържат”. Освен, че е много витаминозна, тя избелва зъбите. Съдържа нисък гликемичен индекс и това я прави подходяща за вечерна консумация, както и 12-15% въглехидрати. Ябълката понижава холестерола и кръвното налягане, подходяща е за хора с диабет, защото не ускорява инсулиновата секреция. При хора с диария, ябълката трябва да се яде запечена.

 

2. Портокалът е цитрус, който също съдържа много витамини. Народната медицина предписва портокалов сок за различни болести, най-вече за ревматизъм при отравяне. Препоръчват го, като профилактично средство против чума. Портокалът произлиза от Китай. В превод означава „китайска ябълка”. Един от любимите плодове на китайския народ.

 

3. Бананите са плодове, съдържащи много витамини и фибри. Много засищащ плод – един банан се равнява на две филийки хляб, затова не се препоръчва консумацията му при диети за отслабване. Всички го мислят за палма , но всъщност спада към тревистите растения, достигащо 12 м. Бананът е открит преди повече от 4000 години. Този плод трябва да се сдъвква хубаво. Усвоява се бавно и затова не е хубаво да се похапват два банана един след друг.

 

4. Боровинките също съдържат изключително много витамини и фибри, като бананите. Те са най- добрият антиоксидант. Намаляват риска от получаване на сърдечни, ракови и много други болести. Помагат при над 20 вида заболявания. Пресните плодове лекуват жлъчнокаменна болест, дванадесетопръстник, язва на стомаха. Сушените малки плодчета лекуват диария.

 

5. Лимонът е витаминозен, жълт плод. Лимоновият сок помага при храносмилането, изчиства тялото, засилва имунната система, почиства кожата, зарежда организма с енергия, освежава дъха, има лечебен ефект, изчиства тялото и благодарение на всички тези негови свойства, можем да отслабнем.

 

Свързани статии:

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

Какво можем да лекуваме с лимон

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Какво не знаем за бананите

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Фурмите или защо арабите ги предпочитат?

Фурмите или защо арабите ги предпочитат?

Следваща статия
Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар