Блог

Това леснодостъпно лекарство помага срещу рак

Това леснодостъпно лекарство помага срещу рак

Аспирина или ацетилсалициловата киселина се ползва от Античността. Досега сме били запознати с препоръката, че е добре да се взимат малко дози, около 100 мг, на ден за предпазване от сърдечни и сърдечносъдови заболявания. Ново изследване и заключило, че редовното приемане на аспирин в малко количество може да се свърже и с по-малък риск от развитие на рак. 

 

 

Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Преди това, сведения за използването на стрита кора от бяла върба има и от Древния Шумер и Египет.

 

 


В изследването, публикувано в „Журналът на американската медицинска асоциация“ в раздел Онкология, учените проследили връзката между аспирина и рака при около 136 000 души. Мъжете и жените, които взели участие в анализа били част от Здравно проучване на сестрите и здравните специалисти, проследяващо техните данни събирани в продължение на 32 години.

 

 


Изследователите установили, че редовното приемане на аспирин – два пъти седмично или повече – в продължение на най-малко шест години било свързано с 19% по-малък риск за развитие на ракови заболявания на дебелото черво и ректума, а с 15% по-малък бил риска за развитие на рак на стомашно-чревния тракт и с 3% по-нисък риск за рак като цяло. Те не виждат връзката между редовната употреба на аспирин и намаляването на риска за някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и белия дроб.

 

 


Ползите за стомашно-чревния рак изглежда се проявяват дори и с по-ниска доза аспирин, като се започне с половин стандартна таблетка аспирин седмично. Все още не е ясно защо ефектът е толкова силен върху раковите заболявания в областта на стомашно-чревния тракт. Но авторите предполагат, че аспиринът може би работи по начин, който е от решаващо значение за борбата с ранното производство на тумори. Редовният прием на аспирин може да предотврати навсякъде от 8-17% от колоректален рак при хората на възраст над 50, обобщават авторите.
Въпреки това, други изследвания показват, че ежедневно приемане на аспирин носи със себе си риск от вътрешно кървене. Няма достатъчно доказателства, че рисковете надвишават ползите, когато става въпрос за предотвратяване на първите сърдечни пристъпи и инсулт. Хората трябва да преценят най-новите данни с техните лични лекари.

 

 

Свързани статии:

 

 

Най-известното хапче на Земята. За какво и как да използваме Аспирин.

 

8 природни заместници на аспирина

 

Натурални заместители на аспирина

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тайната на фараоните за здраве

Тайната на фараоните за здраве

Следваща статия
Откритията срещу рак - сензации или надежда?

Откритията срещу рак - сензации или надежда?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар