Блог

Според учени можете да удължите живота си, ако работите и след пенсиониране

https://www.24chasa.bg/Article/5461210

Учените са открили, че работата след пенсиониране и навикът да се работи по 10-12 часа дневно не съкращава, а напротив – увеличава продължителността на човешкия живот. Работещите хора на възраст над 65 години умират с 11% по-рядко от неработещите си връстници, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

 

 

 

„Подобни изследвания обичайно са свързани с това, какви икономически последствия носи късното излизане в пенсия. Ние решихме да разберем как то влияе върху здравето на самите пенсионери. В САЩ, за разлика от други държави, хората могат да избират гъвкаво как да изкарат времето си след пенсия и затова ние използвахме данните от това да изучим въпроса“, заяви Ченкай Ву от университета в Корвалсвил в щата Орегон.

 

 

 

Ръководейки се от тази идея, Ву и колегите му са получили достъп до базата данни на социалните служби на САЩ и са разгледали данните на 12 хил. пенсионери и работещи американци, които са се пенсионирали между 1992 и 2010 г.

 

 

 

Много хора в САЩ излизат рано в пенсия заради здравословни проблеми и те често умират по здравословни причини, а не заради понижено или повишено напрежение на организма. Заради това изследователите разделят участниците в изследването на две групи – на здрави и нездрави хора и оценили ролята на времето на излизането в пенсията сред тях.

 
 
 
 

Към 2010 г. са умрели част от участниците в проекта – 25% от нездравите хора и около 12% от здравите пенсионери. Съпоставяйки времето на излизането им в пенсия и продължителността на живота им Ву и колегите му откриват, че продължителната работа помага за по-дългата продължителност на живота – здравите хора са умирали с 11% по-рядко с всяка допълнителна работна година след 65-тата, а болните с 9% по-рядко.

 

 

 

Засега учените не знаят с какво е свързан този феномен, но те предполагат, че благотворното влияние на работата върху продължителността на живота може да се свърже с това, че тя помага на възрастните да сдържат понижаването на умствените и физическите си способности. Ву заяви, че той и екипът му ще се опитат да разберат дали е така при следващите им опити.

 
 
 
 
Свързани статии:

 

 

Старостта идва по-късно за британците – на 80 години

 

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

 

Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

 

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как един мъж пребори церебрална парализа с фитнес

Как един мъж пребори церебрална парализа с фитнес

Следваща статия
Сироп срещу бактерии и инфекции, 10 пъти по-силен от пеницилин

Сироп срещу бактерии и инфекции, 10 пъти по-силен от пеницилин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар