Блог

Сок от зеле – лек за 100 болести! Рецепта

Сок от зеле – лек за 100 болести! Рецепта

Зелето е част от семейство кръстоцветни, което включва невероятно здравословни храни като зеле, брюкселско зеле, броколи и др. Зелето има няколко медицински приложения и безкрайно много ползи за здравето. В по-ранни времена преди появата на модерните супермаркети, зелето било  широко използвано от по-бедните класи като лек за много състояния, защото лесно  се отглежда и евтино да се купува.

 

Сок от зеле

 

Съставки:

  • 1 малко органично червено зеле;
  • 1-2 органични стръка целина;
  • 1-2 органични краставици.

 

Това са съставки, от които излизат около 4 чаши сок Богат на хранителни вещества и с приятен лилав цвят, този сок е богат на витамин А, витамин С, витамин К, калий, калций и антиоксиданти бета-каротин и алфа-каротин. Този сок от зеле е с ниско съдържание на калории и с ниско съдържание на естествени захари. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни ползи, и е здравословен за стомаха, храносмилателната система, сърцето и очите.

 

Ползи за здравето на сок от зеле

 

  • Сокът от зеле е чудесно противовъзпалително средство, което помага да се отървете от артрит и други дегенеративни възпалителни заболявания.
  • Зелето е богато на много витамини, минерали и антиоксиданти, които лесно и бързо се абсорбират в кръвния поток, когато зелето е направено на сок.
  • Сок от зеле е изключително полезен за нарушения в храносмилането. Известно е, че може да подпомогне лечението на пептична язва, поради неговото съдържание на аминокиселина, известна като глутамин. Глутаминът подпомага растежа и възстановяването на клетките, които се намират в храносмилателния тракт. Сокът е ефективен при лечението на стомашно-чревни нарушения като синдром на раздразнените черва и колит.
  • Сокът от зеле прави чудеса при астма и дори бронхит. Подпомага оздравяването на дихателните пътища.
  • Стимулира имунната система, а също така работи за насърчаване и регулиране на Т-клетките, и помага при лечение на алергии, тъй като има химикал, наречен хистидин. Глюкозинолатите, пък, които се намират в сока от зелето  стимулират имунната система.
  • Честото пиене на сок от зеле е доказано, че помага при предотвратяването и борбата с различни видове ракови заболявания. Проучванията са доказали, че сокът от зеле значително намалява риска от рак на гърдата, простатата, белите дробове, черния дроб, яйчниците и рак на дебелото черво. Този сок е богат на полифеноли и антиоксиданти, които също така помагат за предотвратяване на рак.
  • Добавянето на сок от зеле към вашата диета може да помогне за намаляване на теглото, тъй като инхибира превръщането на захар и въглехидрати в мазнини. Зелето също е перфектно допълнение към всяка диета за отслабване, тъй като то е със значително по-ниско съдържание на калории.
  • Съдържа също много магнезий, калий, калций, натрий. Всички те са важни за производството на хормони, регулиране на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане, както и за доброто развитие на костите.
  • Ферментирал сок от зеле също работи добре за контролиране на Candida инфекции.
  • Ако страдате от загуба на слуха, зелето е перфектен натурален лек. Има една проста рецепта – ще се нуждаете от чиста памучна кърпа или памучен тампон, напоен в солен разтвор, после потопете памука в сок от зеле и го поставете в ухото преди лягане. Слухът ви ще се подобри скоро, ако тъпанчето не е контузено.


 

Свързани статии:

7 рецепти за сок от зеле при рак и пептична язва

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

Чудесна напитка с брюкселско зеле за болни от диабет

Сок, който само за една седмица обръща хода на диабет тип 2

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Опасностите на метаболитния синдром

Опасностите на метаболитния синдром

Следваща статия
Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар