Блог

Скалите в село Лиляч могат да излекуват безплодие?

Скалите в село Лиляч могат да излекуват безплодие?

Встрани от популярните туристически дестинации в Кюстендилско все още остава едно наистина магическо място. Местните наричат странните скални образувания над село Лиляч Провиралката. И нямат никакви съмнения, че ако бездетна жена се промуши там, със сигурност няма да й се наложат процедури ин витро и скоро ще е заченала, пише в. "Стандарт".

Няколко снимки в нета и бегли разкази на местни хора споменават Провиралката като природно чудо, но и като богато на силни енергии място. До малко познатия мегалитен скален комплекс от времето на тракийското племе пеони се стига по разбит планински път, който се изкачва към възвишение над селото.

На местността й викат Манастира и наистина на върха има черква. Храмът "Свети Георги Победоносец" е на видима възраст около век и половина и постоянно е заключен. Свещеник идвал само на храмовия празник на Гергьовден, когато тук след празничната Света литургия става събор и се раздава благословено ястие или курбан. Това е останало като обичай от древните езически времена. Защо езическите суеверия са живи в религиозната традиция на православния българин и до днес, може да се разбере само на няколко крачки от храма. Там, където на пръв поглед са струпани едри каменни късове.



Това всъщност е така наричаната Провиралка, която лекува жени от безплодие. Пътека по скалите води първо до параклис в малка ниша, сетне се вие през скални сводове, за да стигне до огромен камък с тесен процеп под него. След вглеждане в скалата лесно се вижда, че всъщност камъкът поразително прилича на най-долната част на женското тяло в гръб, но в гигантски размери. Тъкмо под него трябва да се мушне жената, за да я споходи мечтаното щастие да стане майка.



Изглежда, че силните енергии, които местните усещат и до днес, са били осезаеми и за траките. И вероятно затова тъкмо на това място те са устройвали своите мистични ритуали. По поляната около Провиралката се забелязват едри плоски камъни с форма на кръг. Според някои това било скална маса за пиршества, според други пък са олтарни камъни за жертвоприношения. 
 

Запознати твърдят, че в околността има и непроучен некропол. Археолозите правили само огледи тук, но така и не са стигнали до проучване и разкопки. Това не пречи на местните да разказват като неоспорим исторически факт, че детето на император Юстиниан също се е явило на бял свят едва след като жена му минала през ритуалите под скалата. А това, че точно рожбата на Юстиниян I се свързва с това място, никак не е случайно. Старите анали съобщават, че самият римски император бил роден някъде тук.
 

Според древни източници той произхождал от село с име Таурезиум, а в античността селище с такова име е имало близо до днешното кюстендилско село Таваличево. Тези обстоятелства развихрят фантазиите на местни краеведи, но и на специалисти, които не изключват възможността под пасбищата около мегалитното светилище да лежи древен град.
 

На около 800 метра от Провиралката има друго, по-голямо по площ скално светилище. Смята се, че то е било предназначено за тракийския плебс. Околната местност се нарича Пещерата. Някога тази пещера била пълна с прилепи, които по тези места се наричат "лиляч" и според преданието са дали името на селото най-отдавна споменато в турски документ от 1576 г. До пещерата има свещен лековит карстов извор, който никога не пресъхва, както е останала през вековете магическата сила на Провиралката. За нея свидетелства и популярната ясновидка Василка Анакиева, която води статистика за 156 бебета, родени след "процедури" на Провиралката.

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.sabori.bg
Предишна статия
Психическият стрес от яслата може да отключи алергии

Психическият стрес от яслата може да отключи алергии

Следваща статия
Следването на 5 прости ежедневни навици може да ви помогне да засилите метаболизма и да загубите тегло

Следването на 5 прости ежедневни навици може да ви помогне да засилите метаболизма и да загубите тегло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар