Блог

Проект за майчино и детско здраве за групи в риск стартира от АГ Св.София

Проект за майчино и детско здраве за групи в риск стартира от АГ Св.София

 

Стартира се проект за майчино и детско здраве сред рискови групи, съобщиха от Първа САГБАЛ "Св. София". Проектът е на приблизителна стойност 462 хил. лв. Програмата става реалност с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското инкономическо пространство. Партньор по проекта е неправителствената организация Българска асоция по семейно планиране и сексуално здраве. (БАСП).

 

 

 



 Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги, както и подобряване на майчиното и детско (от 0 до 3 години) здраве на представители на уязвими групи и ромското население от Столична община. Проектът цели също да повиши информираността на представителите на целевата група за здравноосигурителните им права и задължения като пациенти и да подпомогне достъпа на целевите групи до системата на обществено здравеопазване и социални услуги.

 

 

 


 Медицински специалисти от “Първа САГБАЛ Света София“ ще извършат консултации на 1000 родилки, 300 гинекологични прегледа на здравно неосигурени бременни жени от групи в риск, както и скрининг сред таргетни групи за генетично носителство на таласемия. В лекционната зала на болницата ще бъде проведено здравно обучение „Училище за родители“.  В рамките на дните на отворени врати, участниците ще присъстват на лекции на теми като: здравословен начин на живот по време на бременност, предоставяне на здравна информация, съвети и обучение за безопасна бременност и подготовка за раждане.

 

 

 


 Консултанти от БАСП ще проведат информационна кампания сред 1600 представители от ромската общност. Те ще получат обучителни материали, чрез които на разбираем език ще могат да разберат как работи здравната система и какви са техните права и задължения като пациенти. Разпространението на здравна информация, включително и по въпроси в областта на майчиното и детско здравеопазване, е една от основните функции на създадените групи за взаимопомощ.

 

 

 

 

Свързани статии: 

 

Безработни и многодетни майки с безплатна профилактика за рак на гърдата

 

Майки настояват за законодателни промени, свързани с донорството на генетичен материал

 

Лешниците – полезни за бъдещите майки, гонят рака и пазят сърцето

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Събудете тялото и духа с нордик уокинг

Събудете тялото и духа с нордик уокинг

Следваща статия
Google помага да влезем във фитнеса

Google помага да влезем във фитнеса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар