Блог

Моринга - новата суперхрана

Моринга - новата суперхрана

 

Моринга, дърво виреещо в подножието на Хималаите и в Африка, е още известно и като "дървото-чудо" и "дървото, което никога не умира". То успява да вирее и в най-бедните и песъчливи почви. Ако бъде отсечено, пак израства и да дава плодове, дори и в сухи периоди. Местните използват дървесината му за строителен материал, листата му - за фураж за добитъка им, маслото от семената - като основа за козметични смеси. Плода е богат на питателни вещества и това прави моринга истинска суперхрана. 

 

 

Изключителни ползи от използването на Моринга

 

 

Борба с рака

 


Моринга е противораково средство и е високо ценена в туморната терапия. Научни изследвания са доказали, че екстракти от Моринга притежават химиопрофилактични свойства, приписвани на присъствието на кверцетин-фенолни компоненти и кемпферол. Друго проучване показва ролята на биоактивно съединение niazimicin, в ограничаване на развитието на раковите клетки.

 

 

Тя се бори с възпалението

 


Възпалението може да доведе до хронични заболявания като диабет, респираторни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, артрит и затлъстяване. Моринга намалява възпалението като потиска възпалителните ензими и протеини в организма.

 

 

Диабет

 


Екстракт от Моринга има антидиабетни ефекти при лечението на захарен диабет. Изследвания са показали, че лечението с Моринга работи положително за намаляване на кръвната захар, захар в урината и протеин в урината. Според проучванията, Моринга показва също така значително подобрение на нивата на хемоглобина.

 

 

Заздравяване на рани

 


Моринга има свойства за кръвосъсирване. Това се дължи на нейните листа, корени и семена, които подобряват зарастването на рани и може да намалят времето на съсирване, което означава, че се намалява времето, необходимо за драскотини, порязвания, рани, за да спрат да кървят.

 

 

Лекува астма

 


Предимствата на растителните екстракти от Моринга включват също освобождаване от бронхиална астма и възпаление на дихателните пътища. Според изследванията, лечението с Моринга помага за намаляване на тежестта на астматичните пристъпи и различни симптоми като хрипове, кашлица, диспнея и стягане в гърдите. Моринга разширява своите защитни реакции срещу бронхиални стеснения и насърчава по-добра функция на белите дробове и дишането.

 

 

Предпазва мозъка

 


Като високо протеинова храна и богат източник на аминокиселината триптофан, Моринга е от полза за функциите на невротрансмитерите, включително и тези, които произвеждат хормона серотонин, от който се чувстваме добре. Моринга също е богата на антиоксиданти и съединения, които подобряват здравето на щитовидната жлеза, което я прави полезна за поддържане на високи нива на енергия, плюс борбата с умора, депресия, ниско либидо, промяна в настроения и безсъние.

 

Свързани статии: 

 

Моринга – хилядолетно сила за здраве и красота

 

Четири добавки, които ще са полезни за почти всеки

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Рибата - супер храна

Рибата - супер храна за супер здраве

Следваща статия
Пет лесни начина да пречистите лимфните си течности

Пет лесни начина да пречистите лимфните си течности

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар