Блог

Медицински тандем за всеки пациент

Медицински тандем за всеки пациент

Джипито и лекуващият ни лекар от болницата заедно ще обсъждат състоянието ни, за да се осигури непрекъснатост и приемственост на диагностично-лечебния процес. Такава възможност за контакт между двамата специалисти е предвидена в проектонаредбата за пакета от здравни дейности, които догодина ще плаща НЗОК.

 

В момента описаната връзка се осъществява по желание и ако двамата доктори приемат работата си присърце. Предвижда се още след като излезем от болница, фамилният доктор да ни обяснява епикризата и следболничния режим, който се налага да спазваме. Джипито ще трябва също да ни запознава не само с вредата от опасните храни, със здравословното състояние и каква двигателна активност да поддържаме, но и как да редуваме режима на труд и почивка.

 

В пореден документ се записва, че личният лекар трябва да ни осигури 24-часова консултация по телефона. Ако не - той може да сключи договор с дежурен кабинет от групова практика, в която е съучредител или с друго лечебно заведение, чийто дежурен кабинет е на не повече от 35 км от местоположението на практиката на фамилния доктор.

 

Не се налага допълнително финансиране заради двата пакета.

 

Палеативни грижи за онкоболни

Както здравният министър д-р Петър Москов обещава от месеци, от догодина се въвежда отделна амбулаторна процедура за българите с рак, която ще обхваща цялостното им лечение включително и палеативни грижи за най-тежко болните. В момента за хората в терминален стадий се грижат близките, които изцяло поемат налагащите се разходи. Такъв комплексен подход в терапията е предвиден и за хората с муковисцидоза.

 

Според министъра въвеждането на основния и допълнителния пакет, по които ще се лекуваме от догодина, не налага допълнително финансиране, тъй като с тях не се предвиждат нови медицински дейности в сравнение със сегашните. А всички доктори се задължават да ни дават достатъчно информация за медицинските грижи, какво от тях плаща НЗОК и какво ние трябва да покрием, като ни се издаде документ за извършено плащане.

 

И занапред медицинското удостоверение за встъпване в брак ще трябва да търсим от личния си лекар.

 

 

Свързани статии:

Джипито ни вика за профилактика в точен ден и час

Какви са моите права и задължения когато съм здравноосигурен?

Заради нов адрес или скандал с джипито: 119 895 осигурени смениха личния си лекар

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 предупреждения, които ноктите може да ви изпращат

8 предупреждения, които ноктите може да ви изпращат

Следваща статия
Мощен еликсир, който разтваря камъни в бъбреците и убива глисти

Мощен еликсир, който разтваря камъни в бъбреците и убива глисти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар