Блог

Как да се справим по време на цикъл?

Как да се справим по време на цикъл?

Пак са онези дни от месеца, в които се чудите как ще ги преживеете. Болките в корема, неукротимият апетит, непрекъснатата изнервеност и лошо настроение могат да ви вгорчат дните. Това е класическият ПМС. Много малко са жените, които не изпитват никакви неразположения или изпитват минимални такива по време на месечния цикъл. Повечето от дамите свързват тези дни с болка и дискомфорт. Но има няколко съвета, които ще ви бъдат от полза, за да преодолеете първите няколко дена и да не се чувствате така сякаш сте минали през центруфуга.

 

Специалистите препоръчват леки упражнения по време на менструация. Макар че това сигурно е последната мисъл, която би ви минала през главата през тези тежки дни. Но има няколко съвсем лесни и прости пози от йогата, които помагат за облекчаване на менструалната болка и неразположението. Легнете на земята по гръб и вдигнете краката си, а след това ги подпрете на стената. Това е един доста ефективен начин за справяне с болката.

 

Пъпките са друга неприятна страна, която се появява малко преди цикъла. Кожата става по-мазна, но има начин как да отстраните и този проблем. Отидете до най-близката аптека или дрогерия и се вземете пяна за почистване на лицето. Ползвайте я редовно и ще видите разликите, това съветват дерматолозите. Пак според тях гликоловите промивки и пилингът също помагат.

 

С правилната храна също можете да се чувствате добре през тези няколко дена. Подуването на корема може да изчезне с консумацията на много вода. Продуктите с високо съдържание на натрий не са подходящи по време на цикъл. Добре е да ги заменети с такива с високо съдържание на витамините В1 и В2 (зърнени храни) – по този начин спазмите ще намалеят. Магнезият също предпазва от спазми. В дните преди месечния цикъл си набавете от аптеката препарати, които съдържат този елемент. Въглехидратите повишават нивата на серотонина, а така и настроението на човек се подобрява. В умерени количества може да си хапвате кисело мляко и тъмен шоколад по това време на месеца.

 

Подходящи за облекчаване на менструалните симптоми са нестероидните противовъзпалителни хапчета, така смятат специалистите. Това е така, защото те блокират производството на повече простагландини в тялото – химически вещества, които се отделят по време на цикъла и достигат до гладките мускули в матката. Те са причина за спазмите, а в някои случаи и за диария. Експертите съветват жените с по-чувствителен стомах да приемат хапчетата с храна или чаша мляко.

 

Ако вашият ПМС е много силен, то може да се консултирате с вашия гинеколог да ви предпише хапчета антибебе, които да приемате в продължение на 1 година. През това време не се наблюдават никакви симптоми. Друг вариант е приемането на хормона прогестерон по лекарско предписание, който да балансира хормоналния дисбаланс през втората половина на менструалния период.

 

Специалистите също съветват преди менструацията да се отдадете на разтоварващ оризов или плодов ден, а след 14-ия ден от цикъла е добре да не се яде сол. Така тялото ще ви предпази от задържане на вода.

 

Приемът на витамин В6 пък намалява напрежението в гърдите. Особено богати на него са орехите и картофите.
Калцият пък ще редуцира събирането на течности. Препоръчва се приемането на сирене тофу, броколи и аптекарски копър (резене).

 

Свързани статии:

Жените срещу болката - как да победим в битката срещу менструалните болки?

Джинджифил гони рака

Какво не знаем за бананите

Многобройните лечебни свойства на черницата (рецепти)

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Направете тази формула за естествен антибиотик у дома за лечение на всякакви инфекции

Направете тази формула за естествен антибиотик у дома за лечение на всякакви инфекции

Следваща статия
Най-добрите средства за избелване на зъби

Най-добрите средства за избелване на зъби

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар