Блог

Как да се предпазим от болести в самолета

Как да се предпазим от болести в самолета

Лятната ваканция се задава и вероятно ще се наложи да пътувате със самолет. Вълнуващо изживяване, което обаче може да развали почивката ви, тъй като статистиката показва, че вероятността да се разболеете по време на полет е 113 пъти по-голяма, отколкото по време на нормалното ежедневие. Как да се предпазим, за да изкараме още едно незабравимо лято, докато пътуваме със самолет?


 

На пръв поглед рециркулацията на въздуха е главния виновник за разпространение на вируси и микроби в затворената кабина на самолета. Ще се изненадате, че грешите! В действителност, въздухът в пътническия самолет непрекъснато се подменя с чист въздух отвън като се компресира до правилното налягане и се подгрява до подходящата температура. Той се смесва с останалия въздух в кабината, който се пречиства през HEPA филтри, които отстраняват 99,97% на всякакви атмосферни частици , бактерии и вируси. Нещо повече, част от циркулиращия въздух се изпуска навън през специални клапи. В действителност, въздухът в самолетната кабина се обновява напълно около 20 пъти на час. (За сравнение, въздухът в офис сграда с централна климатизация се опреснява само 12 пъти на час. От тази гледна точка, нуждата от предпазна маска за лице е минимална в самолета.


 

Това, което отличава кабината на самолет от много други комунални среди, е много ниската влажност на въздуха (под 15 процента). Хората са скупчени в затворени пространства през цялото време (в офиса, в училище, в кината, например), но самолетите са много по-сухи от тези места. Ниската влажност е основната причина за разболяване по време на полет, защото редица патогени остават инфекциозни за по-дълго в условия на ниска влажност. Отделно ниската влажност пречи на лигавиците да изпълняват своята защитна функция.

Научете повече за здравословните параметри на влажността


 

Изследване е установило, че бактериите Е.коли и метицилин-разистентен стафилокок остават инфекциозни до седем дни около подлакътника на седалката, в джоба на облегалката и на сгъваемата масичка благодарение на изключително сухия въздух по време на полет. Това означава, че болен човек може да „остави” своите микроби по тези повърхности и следващите пътници да са изложени на риск от инфекция в продължение на една седмица. Най-често срещаните риновируси, който причиняват настинка, живеят около 3 часа по седалките.


 

Как да се предпазим?

Стъпка 1: Хидратирайте се добре! Когато лигавиците на носа и гърлото стават сухи, се потиска естествената дренажна система за отмиване на вируси и бактерии. Изпийте бутилка с вода още преди да се качите на самолета. Използвайте физиологичен разтвор или спрей за носа. Парата от топли напитки, като чай и горещ шоколад, също е ефективен начин за поддържане на лигавицата влажна. (Пропуснете кафето, защото то ще ви дехидратира).

Открийте как правилно да се хидратирате от статията Ако задържате вода... пийте вода!


 

Стъпка 2: Почистете седалката и масичката пред вас с антибактериални кърпички, а ръцете с антибактериален гел. Обърнете внимание на грапавите повърхности, където бактериите могат да развиват колонии (те могат да попаднат там от кихане или от потта на болен пътник). Избягвайте да поставяте личните си вещи като очила, грим, салфетки в джоба или на масичката пред вас.


 

Стъпка 3. Пазете се от болен човек на борда. Ако се налага да стоите до пътник с видими симптоми на грип или простудно заболяване, може да измислите елегантен начин да се преместите или директно се обърнете към стюардесата с откровена молба. За успокоение, проучвания показват, че рискът да се заразите от грип става минимален, ако сте през два реда от болния пътник.


 

Стъпка 4: Избягвайте тоалетните в самолета, които са най-мръсното място. Една тоалетна се пада на средно 50 души на полет и на стотици за един ден. Това означава, че вътре се крият всякакви патогени – от норовируси и сезонен грип до Ешерихия коли.

„Летен грип” и „Зимно повръщане” – запознайте се с НОРОВИРУСИТЕ


 

Стъпка 5: Борете се за правото на чист въздух. Проблем е, когато вентилацията в самолета не работи. Правилата изискват пътниците да бъдат отстранени от въздухоплавателно средство в рамките на 30 минути след изключване на вентилационната система , но те не винаги са изпълнявани. Ако сте на борда и полетът ви закъснява, следете за времето и напомнете на стюардесите, че регламентите изискват вентилацията да бъде включена.


 

Когато се комбинира рискът от инфекция, въздействието на стреса при пътуване, дехидратацията и последиците от часовата разлика, не е чудно, че хората често се разболяват след самолетен полет. Накратко - бъдете бдителни за повърхностите, с които влизате в контакт, носете си антибактериални кърпички, пийте много вода и често си мийте ръцете! Ако ви се налага да пътувате през няколко часови зони, може да помогнете на биологичния си часовник с мелатонин.


 

Весела ваканция!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Рехабилитатори в МЦ „Медика Експерт” започват безплатни курсове по лечебна гимнастика за деца с гръбначни изкривявания

Рехабилитатори в МЦ „Медика Експерт” започват безплатни курсове по лечебна гимнастика за деца с гръбначни изкривявания

Следваща статия
Безплатни УНГ прегледи ще се проведат в Софиямед по случай международния ден на детето

Безплатни УНГ прегледи ще се проведат в Софиямед по случай международния ден на детето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар