Блог

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

 Можем да променим всеки един от навиците си – без значение дали е навик на мислене, начин на поведение или определена емоционална реакция. Това не само ще промени човекът, който сме, но и ще повлияе на биологията ни – и по-конкретно на мозъка ни. Как би станало всичко това? Знаете как става промяната на даден навик – чрез повторение.


 

От биологична гледна точка придобиването на нови навици чрез повторение е изумително, тъй като когато го правим ние буквално променяме мозъка си – създаваме нови връзки между синапсите, нови невронни пътеки и подобряваме определени части на мозъка си. Това е доказано и от научни изследвания в областта. Този факт означава, че мозъкът ни не е нещо предопределено. Ние не сме „програмирани“ от гените и възпитанието си – напротив променяме се непрекъснато (е, стига да започнем да правим различни избори и да пожелаем да учим нови неща). Следователно съзнателното учене се равнява на съзнателна еволюция.


 

Дайте начало на нови отношения с мозъка си


 

Негативното мислене, свързано със самите нас, като да речем когато си казваме „не съм достатъчно умен/умна“, „паметта ми е слаба“ и т.н., всъщност обуславя мозъка ни и го прави слабо интелигентен. Причината е, че когато непрекъснато мислим (и казваме) нещата по определен начин, това се проявява като наша биологична и неврологична реалност.


 

Нека да вземем за пример ученето на език. Странно е, че огромен брой хора твърдят, че „езиците не им се отдават“ при положение, че владеят майчиния си език отлично. Всъщност хората, на които езиците не им вървят, са едно много малко малцинство, останалите просто вярват, че езиците не им се отдават и затова не са започнали да учат език – или са се отказали съвсем в началото. И ето как съмненията в собствените ни способности, избягването на ученето и липсата на упорство карат много хора никога да не дадат възможност на мозъка си да овладее добре един или повече езици.


 

Ако обаче опитаме да променим мислите, държанието и емоциите си като създадем и се поставим в нови обстоятелства, ще можем да развием нови умения и невронни връзки, които ще ни помогнат да станем по-добри, в която сфера си пожелаем.


 

Ключовата дума тук е: постоянство. Ако опитате нещо ново, то не ви се получи и се откажете няма как да промените каквото и да било. Необходимо е време, за да могат новите невронни пътища да се сформират и затвърдят. Ако се провалите, опитайте пак, и пак… и отново. Спомнете си как се учехте да карате колело или кола… В началото сигурно ви е изглеждало невъзможно или поне много трудно. Сега обаче спокойно можете да хапвате или да говорите по телефона и едновременно с това да карате. Просто е необходимо време, за да може новото да навлезе в подсъзнанието ви и да се превърне в навик.


 

Отношение и реакция при провал


 

Можете да преодолеете всичко, което смятате, че ви ограничава и да превърнете слабостите си в предимства единствено ако решите, че е възможно и промените реакцията си при провал. Спомнете си как като деца не се спирахте и обезукоражавахте когато нещо не ви се получи – просто опитвахте отново докато не стане. Представете си какво ще да стане, ако бебетата се ядосат при първия опит за ходете и повече никога не опитат да вървят отново!


 

Аз самият възприех следния подход: опитвам нещо – не става, опитвам пак без да се ядосвам. Пак не става. Опитвам трети път и ако отново не се получи спирам да опитвам. Ако това, което искам да науча, е важно за мен подновявам опитите по-късно – ако не е, просто го оставям и се захващам с нещо друго. А за да не се отпускам винаги намирам нещо ново и вълнуващо – било за правене или за учене.


 

Ще дам примери – ако искам да развия физиката си, се записвам на нов спорт или научавам нови движения в спорта, който практикувам в момента, или пък правя нов, неизпробван от мен, преход в планината. При желание за интелектуално развитие се заем с учене на нов език или пък решавам скоростно судоку – все пак трябва човек и да се забавлява, когато се предизвиква сам – иначе в някакъв момент може да „прегори“. Ако искам да се развия в духовен план се захващам да потърся нова интересна информация в интернет или увеличавам времето си за медитация.


 

Ако непрекъснато имате нещо ново за правете, ще се развивате непрестанно в различни области на живота и най-важното ще се научите да приемате предизвикателствата и промените като нещо нормално. По този начин ще постигнете майсторство – майсторството всъщност не е някакво конкретно постижение, а по-скоро състояние, при което чувствате, че можете да се справите с всяко едно предизвикателство и да преодолеете всяка една пречка.


 

Истинското майсторство не е наличието на някакъв определен талант или притежаването на дадено специализирано знание. То просто е способността да преодоляваме ниско-вибрационни енергии като страх и съмнение и наличието на достатъчно смелост да следваме мечтите си. Когато постигнем това мозъкът ни започва да се подчинява все повече на нашата воля. Науката е доказала, че новите идеи, новите модели на мислене и новите емоционални реакции създават нови невронни пътища в мозъка и по този начин той се подобрява, става по-интелигентен и учи все по-лесно и по-лесно.


 

Мозъкът има един билиард синапса – това са един милион милиарда синапса – което ще рече че възможните невронни връзки са десет на милионна степен. За сравнение всички частици в цялата вселена са 10 на 79-та степен!


 

Какво може да постигне човек, който притежава този биологичен суперкомпютър, ако има правилно отношение към света и не се страхува да учи нови неща? Не мисля, че има някаква граница. Но аз не държа да ви доказвам това – предпочитам вие да си го докажете сами на себе си.


 

„Никога не подценявайте това, което можете да постигнете“


 

Свързани теми:

6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас

10 научно доказани неща, които ви правят по-щастливи

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико


 

Източник: wakingtimes.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://thirdeyeactivation.com/
Предишна статия
Д-р Анна Петкова: един на всеки шест българина е късоглед

Д-р Анна Петкова: един на всеки шест българина е късоглед

Следваща статия
Лютите чушки помагат за отлично здраве

Лютите чушки помагат за отлично здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар