Блог

Как да излекуваме кариесите си с натурални средства

Как да излекуваме кариесите си с натурални средства

Постепенно светът се пробужда за факта, че когато човек се грижи за тялото си и го снабдява с всичко необходимо, много от болестите, смятани за „нелечими“, отминават. Добър пример за това са кариесите на зъбите. Големият обем изследвания, проведени напоследък, обаче показва каква е истинската причина за този проблем и как можем да се излекуваме от него.

 

Според Американската зъболекарска асоциация причината за развалянето на зъбите е следната: „Кариесите се появяват, когато след прием на високовъглехидратни храни като бонбони, стафиди, сладкиши и др., по зъбите останат остатъци от храни. Бактериите, живеещи в устата, се хранят с тях и в резултат произвеждат киселини. С течение на времето тези киселини разграждат зъбния емайл и водят до разрушаване на зъба.“

 

В тази теория обаче има няколко проблема, като например: Открити са определени местни общности, живеещи в различни части на света, които през цялото време имат въглехидратни остатъци по зъбите, не ги мият никога с четка за зъби или конец, и въпреки това нямат никакви кариеси.

 

Истината е че бактериите  устата не консумират захар и брашно, тъй като в тях реално няма хранителни вещества. Храните, които тези бактерии ядат са мляко, месо, зеленчуци и плодове – те обаче едва биха били изтъкнати като причина за кариес и от най-консервативния стоматолог. Ако обаче съвременното обяснение за кариес е очевидно невалидно, защо се рушат зъбите?

 

Отговор на този въпрос дава зъболекарят  д-р Уестън Прайс – и той е много прост (и ако се замислите и логичен): Първо – недостатъчно минерали и витамини (А, D, Е и К по-точно) в диетата. Второ – приемането на твърде много фитинова киселина. Тази киселина се съдържа предимно в обвивките на ядките, семената и зърното (намалява ако преди консумация киснете ядките). Фитиновата киселина е силен хелатор (образува хелатен комплекс с минералите) на важни минерали като калций, магнезий, желязо и цинк, и може да допринесе за недостиг на тези минерали. Казано на прост език – тази киселина не позволява на тялото да усвои тези минерали. Поради това когато има необходимост от тях, тялото ги „изтегля“ от костите и зъбите.

 

Свързана статия: Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

 

Следователно в твърдението, че захарта и хляба причиняват кариес има доза истина – това е така обаче не защото остават по зъбите и с тях се хранят бактерии, а защото не дават необходимите хранителни вещества на организма. Ако искаме да възстановим баланса на минерали в организма си не е достатъчно да ядем по-малко сладкиши и обработена храна. Необходимо е да се храним с храни, богати на витамини и минерали. Само те ще не помогнат да си върнем сияйната усмивка по натурален начин.

 

Свързана статия: Лечение с олио – възможно ли е?

 

Храни за здрави зъби

Това са кокосово масло (има го в диетичните магазини), млечни продукти от животни, пасящи трева (особено масло), месо от животни, пасящи трева, морски храни, костни бульони, органични зеленчуци, органи (като например черен дроб). Добре е да ограничите храните, богати на фитинова киселина, като: зърна, боб, ядки и семена, както и разбира се силно да ограничите приема на храни, съдържащи захар и брашно.

 

Хранителни добавки

Най-добрата добавка за здрави зъби е рибеното масло – вижте защо в статията Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло. Друга е магнезият – той е необходим за максимално ефективно усвояване на калция и фосфора. Също така в случай, че нямате време да си направите костен бульон, можете да взимате желатин – това е добра алтернатива за поддържането на зъбите и венците.

 

Свързана статия: Вълшебният прополис

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.deltadentalarblog.com/
източник: http://www.whydontyoutrythis.com/
Предишна статия
Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

Наследството на ацтеките и маите – суперхраната спирулина

Следваща статия
Професор Григор Горчев прави операция на живо в Плевен с революционната система “Да Винчи – си ай”

Професор Григор Горчев прави операция на живо в Плевен с революционната система “Да Винчи – си ай”

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар