Блог

Какво трябва да знаем за репелентите срещу насекоми

Какво трябва да знаем за репелентите срещу насекоми

Дойде пролетта и аз реших да полагерувам на открито. Палатката ми е нова, без дупки и въпреки това в нея успяха да се промъкнат няколко комара. Цяла нощ не съм спал и водих война с тях – на сутринта бях тотално изтощен. Не исках обаче да се пръскам с никакви репеленти, тъй като кожата ми е чувствителна и се обривам, което е съвсем нормално предвид съдържанието им, а именно:

 

N,N-Diethyl-meta-toluamide (DEET) – съединение разработено през Втората световна война за война в джунглите и също използвано като пестицид. Това е най-често срещаното вещество в репелентите – и най-дълготрайното, предпазва до 6 часа в концентрация 50%. Да ви кажа май точно от него се изприщих – страничните ефекти са: обриви, замаяност, дезориентация, забележете: халюцинации, недостиг на въздух и дори смърт! В крайна сметка това съединение е невротоксин – т.е. разрушава мозъчни клетки.

 

Пикаридин – синтетично съединение, което наподобява пиперин (има го в черния пипер). Става популярно сред хората, които не искат да ползват репеленти с DEET. Заинтересованите от продажбата му твърдят, че е напълно безвредно, въпреки че от друга страна е нетрайно, но изследователи открили, че води до възпаление на черния дроб и вреди на бъбреците – което ще рече, че никак не е безопасно.

 

Още: 3 практични начина да подобрите зрението си

 

Ethyl butylacetylaminopropinate или просто IR3535 е друга алтернатива на DEET. За съжаление това отново е „бивш“ пестицид. Уж е относително безвредно, но когато човек го нанесе на кожата си и най-малката драскотина се възпалява и превръща в рана. Освен това се абсорбира от кожата – не мерси! Ще пропусна и този „безвреден“ репелент.

 

Каква обаче можем да направим? Определено не искам следващия път като ходя на палатка да будувам и да се браня от комари. Оказва се, че има немалко природни репеленти, които са изключително ефективни и напълно безопасни за здравето. Това са например есенциални масла като: евкалиптово масло, масло от розмарин, масло от здравец и също от канела, черен пипер, розмарин и др. В доста биомагазини вече се предлагат натурални репеленти против насекоми, но вие можете също така да си направите сами вкъщи.

 

Още: Страшни последици от лечението на кореновите канали?

 

Най-ефикасни са маслото от карамфил (подправката), цитронела и лимонов евкалипт. Не бива да нанасяте тези масла директно върху кожата, тъй като са твърде концентрирани. Най-добре е да ги смесите с кокосово масло (има го в биомагазините), което в допълнение е много полезно за кожата. Пропорцията е 5 капки есенциално масло смесени с 1 чаена лъжица (5 мл.) кокосово масло. Сместа се нанася на кожата, като внимавате да не слагате близо до очите. Тази концентрация ще ви пази добре ако наоколо прехвърчат комари от време на време, ако обаче има твърде много насекоми е добре да увеличите концентрацията на есенциално масло. Друг вариант е канелено масло разредено с вода в съотношение 1:10.

 

А ако вече сте ухапани, смачкайте една скилидка чесън и нанесете на ухапаните места – ще почувствате мигновено облекчение.

 

Още: Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://womenstoolbox.com/
Предишна статия
Жените по-често страдат от болестта на Мениер

Жените по-често страдат от болестта на Мениер

Следваща статия
Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар