Блог

Какво не знаете за бенките?

Какво не знаете за бенките?

 

Ако кожата се излага на слънце по-дълго, това води до образуване на бенки. Те, обаче, могат да се появят и на кожа неизлагана на слънце, дори и на зони като длани, стъпала и гениталиите. 

 

 

 

#Какво провокира появата на бенки

 

 


Бенките са по-често срещани при хора, предразположени към лунички. За разлика от луничките обаче, които винаги са плоски, бенките могат да са както плоски, така и да изпъкват над кожата. Появата им се дължат преди всичко на увеличеното количество тъмен пигмент, наречен меланин. Бенки се наблюдават сред хора от всички раси (европеидна, азиатска, африканска), но най-често се срещат при хора със светла кожа, руса или червена коса, както и при хора със зелени или сини очи. При тях рискът от образуване на рак на кожата е най-голям, което налага задължителното използване на продукти с висок слънцезащитен фактор.

 

 

 

#Имат ли бебетата бенки

 

 


Да. Бенките могат да се образували върху кожата на човек още в пренаталния период. Те се дължат на генетичния фактор. Като цяло генетичните бенки се срещат изключително рядко и носят немалък риск от злокачествено израждане. Те са предшественици на меланома (кожен рак) и хирургичното им лечение трябва да започне още през първата година от живота на детето. Придобитите бенки обикновено се появяват след раждането и броят им постепенно нараства с времето. Основният фактор за възникването им, както вече споменахме по-горе, е слънчевото облъчване, особено при хора със светла кожа.

 

 

 

#Защо се появяват нови бенки при възрастни

 

 

 

Както вече стана ясно, бенки могат да възникнат и по-късно през годините в резултат на външни фактори, най-вече след прекалено излагане на слънце. Бенките се дължат на ненормално развитие на определени кожни структури. Точният им произход все още не е изяснен докрай. Препоръчва се пациентите да бъдат наблюдавани периодично и при настъпване на промяна в някои от вродените бенки те да бъдат оперативно отстранени.

 

 

 

#Какво всъщност представляват бенките

 

 

 


Придобитите обикновени невуси (бенки) са малки петна върху кожата, които се характеризират със симетрична , кръгла или овална форма, резки и добре очертани граници, светло- или тъмнокафяв цвят. Локализират се най-често върху откритите части на тялото – лице, ръце и крака. Подобно на вродените бенки, и придобитите подлежат на наблюдение и проследяване и при настъпване на промени се отстраняват.

 

 

 

#Кои са най-опасните за здравето бенки

 

 

 

 

Това са т.нар. „диспластични” бенки – те са с неправилни граници и крият риск от преминаване в меланом. Ако имате подобни невуси, е необходимо не само вие да наблюдавате развитието им, но и периодично да се консултирате със специалист.
В началните стадии на развитие „типичните” клинични особености на класическия меланом могат да липсват, но настъпилите изменения в бенката винаги трябва да будят съмнение за злокачествен промяна.

 

 

 

 

#Защо опасните бенки трябва да се отстраняват

 

 

 


Неправилно е схващането, че бенките не бива да се оперират, за да не преминат в злокачествени заболявания. Всяка бенка може да се отстрани, а отстраняването на такива, подложени на триене, е задължително!
Отстраняването на пигментните бенки се провежда чрез изрязване в зоната на здравата кожа. При някои видове бенки полезни могат да бъдат: електрокоагулацията, лазерното лечение и криотерапията.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Как да разпознаем опасните бенки

 

Кога бенките стават опасни?

 

При асиметрична бенка, която сърби и кърви - на дерматолог!

 

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пречистете тялото си с тези 7 съвета

Пречистете тялото си с тези 7 съвета

Следваща статия
Предпазете очите си от компютъра

Предпазете очите си от компютъра

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар