Блог

Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета

Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета

Според последния доклад на Американската диабетна асоциация, 29.1 милиона американци са с диабет. Освен това, заболяването все още е седмата водеща причина за смърт в САЩ. Над 8 милиона от тези 29.1 милиона са недиагностицирани и не знаят, че имат това заболяване. Затова е разумно всеки да погледне по-отблизо начина си на хранене и да яде храни, които помагат в борбата с диабета. Борете диабета с тези 17 билки и подправки Съществуват няколко вида билки и подправки, които държат болестта настрана. Ето един поглед към това, в което се кълне д-р Алекса Флекенщайн, автор на Лечение за Диабета (The Diabetes Cure).

 

Списъкът на билки, подправки и информация по-долу са получени от нейната книга.  

 

1. Босилек (Ocimum basilicum)

В малко проучване, включващо 40 души с диабет тип 2, е било установено, че тези, които са консумирали тази билка са могли да намалят нивата на кръвната захар след гладуване с приблизително 17,6%. В допълнение, техните нива на кръвна захар след хранене са били понижени със 7.3%. Защо да не добавите неговите земни и все пак полусладки листа към повече храни?

 

2. Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

Синият цвят на боровинките, който съществува, както отвън така и отвътре на плода, има антиоксиданти, наречени антоцианини. Те са известни, че помагат в борбата с диабета и намаляват възпалението. Всъщност, проучване на Института по обществено здраве и клинично хранене установило, че редовното им ядене води до подобрения в глюкозния толеранс.

 

3. Лайка (Matricaria chamomilla)

Лайката има способността да помага за намаляване нивата на кръвна захар и правилно отстранява захарта от кръвта и я съхранява в черния дроб, което я прави идеален избор, в допълнение към други билки и подправки, споменати в тази статия.

 

4. Канела (Cinnamomum verum)

Тази ароматна наслада няма да сее хаос в нивата на глюкозата. Точно обратното. Едно изследване от 2003 г. установило, че само след 40 дни, вид канела наричана Cinnamomum aromaticum, или Касия (обикновено в магазините за хранителни стоки) е установен, че намалява нива на кръвната захар с почти 30%.  

 

5. Кимион (Cuminum cyminum)

Пикантният, опушен аромат на кимиона е друг вкус, който може да се ползва от диабетици или хората, изложени на риск. Не само, че понижава холестерола и кръвната захар, но той поддържа крайните продукти на гликирането (AGEs), които може да са от безпокойство за хората с болестта.

 

6. Обикновено Глухарче (Taraxacum officinale)

Това горчиво зеленолистно е мечтата на диабетика. Твърди се, че лекува черния дроб, произвежда прочистващо действие в организма и стимулира загуба на тегло.

 

7. Копър (Anethum graveolens)

Многофункционалната билка копър се е използвала по време на Средновековието, за да дава тласък на всичко, от храната до здравето. Днес, е отбелязано, че копърът има около 70 полезни химически вещества, които специфично работят за борба с диабета.  

 

8. Резене (Foeniculum vulgare)

Описван като притежаващ „елегантен“ вкус, с ясно изразен вкус на анасон, дивият копър (резене) съдържа фитохимикал, наречен анетол, който се бори с възпалението. Неговите семена и листа играят роля в отблъскването на усложненията от диабета.

 

9. Чесън (Allium sativum)

Яденето на повече чесън означава предотвратяване на вашите цитокини да стават неуправляеми.

 

10. Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е доказан, че подобрява много състояния, които се отнасят за диабетици. Той има способността да намаля нивата на холестерола, мазнините и глюкозата в кръвта.

 

11. Мента (Mentha x piperita)

Тя е пълна с борещи диабета антиоксиданти, които я правят добра за добавяне към храната.

 

12. Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Ефективен в отблъскване на възпаление. Неговият активен фитохимикал, карнозол, помага на тези с метаболитен синдром.

 

13. Градински чай (Salvia officinalis)

Не само, че салвията играе роля в борбата с микробите и предлага успокояващи качества, когато се използва като чай, но нейните мощни антиоксиданти са известни, че се борят с диабета.

 

14. Стевия (Stevia rebaudiana)

За тези, които обичат сладкото, радвайте се! Този подсладител е установен, че е безопасен за диабетици, докато също така им предоставя полезни постпрандиални нива на кръвната захар и инсулина.

 

15. Естрагон (Artemisia dracunculus)

Тази билка е установена, че произвежда хипогликемичен ефект, намалява преяждането и инсулиновата резистентност.

 

16. Мащерка (Thymus spp.)

С приблизително 75 активни фитохимикали, които работят, за да се борят с диабета, тази ароматна билка е задължителна, когато става въпрос за по-добро здраве.

 

17. Куркума (Curcuma longa)

Тази подправка предлага сериозен удар, когато става въпрос за вкус и здраве. Едно проучване в списание Грижа за диабет установило, че хората с преддиабет, които са вземали плацебо вместо капсули куркумин са развили диабет тип 2, а тези, които са приемали капсулите с куркумин не са.

 


 

Свързани статии:

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

10 ранни признаци на диабет

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

Диабет и хранене – как да се справим

Кои билки помагат при диабет?

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бразилски орех стимулира мъжката потентност

Бразилски орех стимулира мъжката потентност

Следваща статия
Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар