Блог

За осем месеца са отворени осем нови клиники

За осем месеца са отворени осем нови клиники

Нова болница изниква всеки месец тази година. Това сочат данните на здравно министерство. Общо осем клиники са се появили в страната за осемте месеца досега. Това прави по една клиника средно на месец. Всички нови болници са частни, в същото време няма и нито една затворена. Така общият брой на клиниките у нас стремително се увеличава. От 342 в края на 2013 г., той вече е станал 350. От новите болници само една е многопрофилна. Тя е и единствената, която се намира в село - Браниполе, община Родопи, област Пловдив. Останалите клиники са специализирани за кардиология, долекуване, пневмо-физиатрични заболявания, травми, диализа и рехабилитация, пише Стандарт.  Най-голяма част от тях са в София - 3, и по една в Перник, Пазарджик, Рудозем, Петрич.

 

Не е ясно обаче дали това ще са новите болници до края на годината. Нищо чудно тенденцията нова клиника всеки месец да се запази. На опашка за разрешение чакат още две болници - една многопрофилна в Плевен и още една във Видин. Към момента в тях текат проверки за изрядността им. Успоредно с роенето на болници парите на касата не стигат и за сегашните. Дефицитът на фонда за тази година беше 325 млн. лв.

 

Увеличават се и хоспитализациите за сметка на престоя на пациентите в болниците, който се скъсява непрекъснато. Резултатите от лечението на хората също не са добри, българите нито живеят най-дълго в ЕС, а годините, които прекарват в добро здраве са сред най-ниските. Реформи обаче засега политическите партии не се наемат да правят.

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
gustonews.bg
Предишна статия
Учени: Ботокс срещу рак на стомаха

Учени: Ботокс срещу рак на стомаха

Следваща статия
Оранжевите храни намаляват риска от рак

Оранжевите храни намаляват риска от рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар