Блог

Д-р Радослав Минков: децата се израждат от пенсионерки – младите избягаха в чужбина

Д-р Радослав Минков: децата се израждат от пенсионерки – младите избягаха в чужбина

Главно пенсионирани акушерки помагат при израждането на бебетата в АГ-болницата във Варна, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Радослав Минков. Причината е, че младите специалистки предпочитат или да заминат в чужбина, или да работят в частни центрове, където заплащането е значително по-високо.


 

В лечебното заведение в момента работят 240 души. Месечно здравната каса превежда 260 – 270 хил. лв., които стигат само за заплати. Останалите разходи болницата покрива с пари, които сама си е заработила от допълнителни приходи. Според медика родилките са дискриминирани от държавата, тъй като за операция в родилното касата плаща 580 лв., а за коремна – два пъти повече, информират от ehograf.info.


 

Той призна, че не малка част от пациентите на здравното заведение са неосигурени, което допълнително натоварва болницата. Мобилен рентген, легло за раждане, операционна маса, дефибрилатор, монитори и консумативи са само част от дарението, което здравното заведение получи от холандска фондация. Тя от години спонсорира болницата, а даренията са на обща стойност 110 хил. евро.

 

Лечебното заведение се оборудва предимно от дарения, което не е добра новина, коментира д-р Минков, който изрази надежда, че в бъдеще помощ ще оказват всички отговорни институции.


 

От началото на годината до 10 юни в АГ-болницата са се родили 1032 бебета – със сто повече в сравнение със същия период на миналата година. 574 са момичетата, а момчетата са 458. 146 са недоносените деца, 9 от които са под 1000 грама.


 

Още:

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб

9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете

Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.kellybucklenphotography.com/
Предишна статия
Мъжът със златна ръка спаси 2 000 000 новородени деца

Мъжът със златна ръка спаси 2 000 000 новородени деца

Следваща статия
Проф. Чирков: На България не й трябват повече от 70 депутати

Проф. Чирков: На България не й трябват повече от 70 депутати

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар