Блог

Д-р Кътева лекува парализирани ръце на бебета

Д-р Кътева лекува "парализирани" ръце на бебета

Около 200 българчета годишно се раждат с "парализирана" ръка. Не могат да я движат, тя "виси" неестествено, безжизнена е и сякаш им е чужда пише в. Труд. Състоянието се нарича родова или акушерска парализа. Причинява се от начина на раждане, ако то е било проблемно, както и от малформации у майката.

 

"Става дума за травматично увреждане на нервния сплит - наричан още плексус, който отговаря за функцията на съответния горен крайник. Т.е. нервният ток към мускула е прекъснат. Не става дума за две или три деца. Проблемът е тежък, социално значим, но искаме хората да знаят, че е лечим!", заяви пред "Труд" доц. Маргарита Кътева, специалист по хирургия на ръката в столичния "Пирогов". Тя е българката, която прави уникалните операции и връща движението в малките ръчички на бебета и едва проходили мъници.

 

Като на Матьо. Той е от сливенското село Калояново и е едно от родилите се през миналата година деца (идва на бял свят на 30 септември) с акушерска парализа. "Като го видяхме за първи път, ръката му беше неподвижна. Чудехме се какво му е. Притеснявахме се много! Чухме обаче, че има една доцентка в София, която прави нужната интервенция и отидохме при нея", разказа вчера бащата на Матьо - Стоян Василев (29 г.).

 

Доц. Кътева оперира тримесечното бебе през януари, а четири месеца по-късно родителите му се обаждат по телефона. Точно седмица преди Великден. "Докторке, Матьо движи ръката си! Може да я свива в лакътя, хваща предмети", казват щастливите родители. Водят сина си в "Пирогов" и доц. Кътева го преглежда. Операцията е успешна. Дала е резултат.

 

Ако не бяхме открили доцентката, Матьо щеше да е инвалид казва младият татко, който има и три малки дъщери.

 

Още: 7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса

 

Още с навършването на тримесечна възраст бебетата, чиято ръка е безжизнена, могат да се подложат на връщащата към нормален живот операция. "При хирургичната интервенция правим ревизия на нервния сплит, т.е. проверяваме доколко структурите му са увредени. Проблемът в тях може да се дължи на кръвоизлив, който да ги притиска, възможно е плексусът да е усукан или да е прекъснат. Затова нашата задача е да "изчистим" кръвоизлива и ако някъде нещо в тъканите е прекъснато, да го зашием", посочи доц. Кътева. Казано така, много хора ще си кажат - виж ти, колко е лесно. Но за да е в състояние да направи интервенцията, доц. Кътева е учила над 20 години. Тя е възпитаник на световноизвестния корифей на т.нар. хирургия на плексуса - австрийския проф. Хано Милези. Както тя казва на близките си: "Само аз си знам колко операции с учебна цел съм направила, докато се науча..."

 

Още: Черният шоколад – доказано здравословен

 

За да не е единствената у нас, която да може да се справя с тежкото състояние, доцентката създава екип. Най-ценното в труда е, че отстранява травмата още в самото начало, месеци след раждането. Т.е. не чака години наред пациентът да се мъчи и чак след това да се намеси. Още повече че колкото по-рано се стигне до хирурга, толкова по-лесно се постига положителен резултат.

 

"Ако още в самото начало зашиеш прекъснатия нерв, той се възстановява. Затова трябва да се реагира до втората година от живота на човека! Ако обаче поемеш пациента, когато той е на 10-20 или повече години, не се знае какво точно е разкъсано и чакаш с години след операцията да се възстанови функцията на нерва! Само че не е сигурно дали ще стигнем до очаквания ефект. В същото време човекът всеки ден ходи на физиотерапия, за да му се активират мускули, семейството му не се откъсва от него, трябва да помага, всички се мъчат", разказа доц. Кътева.

 

Как точно зашива тя проблемния нерв? "Ако краищата му са удебелени, те се "изсичат", за да се съединят, когато вече имат здрав край. В този случай се поставят и нервни присадъци, които се вземат от крака на пациента (без това да му се отразява)", каза нашият експерт. Знае се, че след такава интервенция нервът се възстановява по 1 мм дневно. Това означава, че след броени месеци ръката вече може да се движи и използва нормално. Затова и след 4 месеца Матьо от Калояново също има две здрави ръчички. Здравната каса покрива стойността на операцията за деца, а от 1 юли т.г. - и на възрастните.

 

Още: Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

 

Идва професорът, присадил за първи път ръка от труп

От утре във Велико Търново започва международен форум на хирурзите, помагащи на пациенти с обездвижени ръце. Ще присъства и величието проф. Едгар Бимер, който за първи път в света присажда ръка от труп върху пациент, чиято ръка е била ампутирана. Самото зашиване не е толкова трудно, казват специалистите.

 

Проблемът е, че за операцията имунната система трябва да се потисне, за да не отхвърли присадената ръка. При това положение човекът няма никакви защитни сили , той трябва да е изолиран, в противен случай и лека настинка може да отнеме живота му.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.mummyday.com
Предишна статия
В САЩ регламентират употребата на електронни цигари

В САЩ регламентират употребата на електронни цигари

Следваща статия
4 храни за прочистване на черния дроб

4 храни за прочистване на черния дроб

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар