Блог

Д-р Евгени Тасовски: Поне 60 генерични лекарства изчезват от пазара

Д-р Евгени Тасовски: Поне 60 генерични лекарства изчезват от пазара

Д-р Евгени Тасовски е мениджър "Връзки с институциите" в Българската генерична фармацевтична асоциация

 

- Д-р Тасовски, едно от най-големите негодувания срещу здравеопазването се поражда от цените на лекарствата, а фармацевтичните компании смятат, че у нас медикаментите са много евтини. Защо всички са недоволни?

- Цената на лекарствата, които се осигуряват и реимбурсират от здравната каса, се определя от цените им в 17 държави в Европа. Като трябва да се дадат по-ниски от най-ниските цени от всички държави и НЗОК приема тази най-ниска цена. Но касата поема различен процент от тази вече утвърдена най-ниска цена и това се нарича реимбурсна стойност. Например за социално значими заболявания като артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето, мозъчносъдовата болест здравната каса покрива 25 процента от цената на лекарствата, а обикновено лечението изисква използването на 2-3 и повече медикамента. И останалите 75 процента пациентът трябва да си ги доплати. А когато това са хора с ограничени доходи в пенсионна възраст, лекарствата им се оказват скъпи. С други думи, държавата не успява да реализира чрез
здравната каса социалната си функция,  като поеме по-големия процент от цената.


 

- А медикаментите на свободна продажба?

- Голяма част от тях също се реферират според 17-те държави и цената им у нас трябва да бъде по-ниска от най-ниските там, но за тях човек плаща цялата стойност. А отделно има лекарства без рецепта, които за 3 месеца бяха освободени от регулация за рефериране и при някои (като тези за настинка), които бяха замразени в продължение на 4-5 години, се забелязва покачване. Но като цяло цените у нас са най-ниските в сравнение с Европа и главно с държавите, които са сходни като социален статус. Но когато трябва човек да получи през здравна каса лекарства, се оказва, че трябва да доплати немалко. Например капките срещу глаукома, които бяха изцяло безплатни преди 2-3 години вече се реимбурсират само 50 процента и човекът, който ги купува, естествено, го смята за поскъпване, въпреки че цената на производителя е непроменена. И това е само един от стотиците примери как генеричните медикаменти дават възможност за реално поевтиняване на терапиите чрез реферирането и вътрешната конкуренция, но това се отразява основно само в икономии на касата,  а пациентът не го усеща. И човек си казва: лекарствата са скъпи

 

Отделно че доходите не са високи. Показателно е, че обществените фондове изразходват за болнична помощ и за лекарства общо 3,3 милиарда лева, а за същото хората доплащат от джоба си над 2,9 милиарда. Затова и здравеопазването е толкова дебалансирано за сметка на населението, което трябва да поеме лично почти половината от "сметката". Явно обществото се нуждае от не по-малко от 6,2 милиарда за здравеопазване, което е към 8% от БВП, а държавата сега дава половината. Трябва страната да се стабилизира икономически и правилната посока е стандартът на българина във финансово и в осигурително отношение да достигне средноевропейско ниво.

 

- Пациентски организации съобщават за изчезване на лекарства, при това евтини, след поредното им намаляване, защо се получава това?

- Политическото говорене у нас за поевтиняване на лекарствата, за съжаление, е популистко.

 

- Защо?

- Заедно с реалните усилия за намаляване на цените на медикаментите трябва да се следи къде отиват икономиите. В момента поевтиняването води до намаляването на разходите на здравната каса, а не до по-малка сметка за човека в аптеката. От една страна, спестяванията, направени чрез модела на рефериране, не водят до реално облекчаване на пациента, а потъват в обществената здравноосигурителна каса. От друга, производителите на генерични продукти, които разчитат на малък процент печалба, под натиска за намаляване на цените стигат до положението да работят без печалба. Икономическата логика е да спрат да предлагат на пазара медикаментите, чиито цени са паднали до тяхната себестойност.

 

 

- Колко лекарства са изчезнали по тази причина?

- В момента събираме данни от всички фирми на членовете на асоциацията на производителите на генерични лекарства и данните не са пълни. Но най-голямата генерична компания за година е изтеглила 24 медикамента, миналата година - поне 16. Друга голяма фирма е спряла 19 позиции. Т.е. най-малко 60-70 лекарства са изчезнали от пазара. Те са били по здравна каса, или реимбурсирани и въпросът е какво се случва след изтеглянето им. Пазарът не търпи свободно място и те се заместват. Това става по два начина - с по-скъпи лекарства, каквито примери има, и се вдигат разходите на НЗОК, или с продукти с драстично по-ниски цени, които би трябвало да стоят под сериозен контрол от страна на ИАЛ за спазване на правилата на производство, известни като добра производствена практика!

 

 

- Като говорим за качество - къде стоят генеричните лекарства?

- Граждани на държави като САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция се лекуват предимно с генерични медикаменти и едва ли имат чувството, че се лекуват с второ качество лекарства. Генеричният медикамент е напълно идентичен и като състав, и като лечебен ефект с оригиналния, но по-евтин.

 

 

- Много хора се чудят: защо цената е по-ниска, щом качеството е същото?

- Погрешно е да се мисли, че е от спестяване на някаква съставка или подмяната й с по-евтина. Оригиналните медикаменти са защитени за 20 г. с патент, който цели да върне огромните инвестиции по измислянето, създаването и изпитанията на новите молекули - изчисляват се общо на около 1 милиард на молекула. След като изтече срокът на патента, същите субстанции може да се използват в генерични продукти. Копията, понеже са еднакви с оригиналните, не се нуждаят от нови клинични проучвания за ефективност и безопасност, а само за биоеквивалентност. За 20-те години на употреба на оригинала всички негови качества вече са станали очевидни, няма генерична компания, която да започне да произвежда провалило се лекарство. И в този смисъл генеричният медикамент е сигурен, доказан във времето медикамент. Отделно регулаторните агенции контролират качеството на продукта. Как няма да съм спокоен да вземам например генеричен медикамент, произведен в Дупница, който е одобрен от американската агенция по лекарства и вече ще се изнася и за техния пазар. Човек дори не се пита дали е оригинал лекарството, което пие и то му помага, и няма да тръгне да търси същия медикамент на по-висока цена. Същата здрава логика проявяват държавите, които имат прогенерична политика - оригинални медикаменти се използват, когато нямат по-евтин аналог или при специфични индивидуални случаи , които го налагат. У нас въпреки недостигащите средства за здравеопазване само се говори за насърчаване на използването на генерични продукти, но реално то не съществува.

 

 

- Конкретно за какво поевтиняване говорим?

- След падането на патента на оригинала още с навлизането на първия генерик има нормативно задължение да даде намаляването на цената минимум с 20%. По реална статистика от пазара след 6 месеца цената пада с още 20% и става 60% от тази на оригинала, а  за година стойността вече е 20-30% от
цената на оригинала. Очевидно е, че свободната конкуренция намалява поне 3 пъти цената, дава възможност на повече хора да се лекуват. Защото достъпността на лекарствата има два аспекта. Първият - да ги има на пазара, и в това отношение, като изключим изтегляните заради нерентабилност позиции, почти няма липсващи медикаменти, освен за много редки заболявания, от които се нуждаят единични пациенти. Но какво, като лекарствата ги има в аптеката, ако човек няма средства да си ги вземе. И този втори критерий за достъп до лекарства е истинският проблем у нас. Когато пациентът трябва да доплаща големи за неговия бюджет суми, той на практика  компрометира лечението - спира го или започва за икономии да си намалява дозата.

Стига се до задълбочаване на състоянието и нужда от болнично лечение с много по-драстични и скъпи терапии. И нарастват драстично разходите на болниците и тяхната задлъжнялост. Необходима е сериозна реформа в цялото здравеопазване, включително и в областта на лекарствата. Едно от решенията е истинска прогенерична политика.

 

 

Свързани статии:

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво е общото мeжду синузита и зъбите?

Какво е общото мeжду синузита и зъбите?

Следваща статия
Как да облекчите уморените си крака

Как да облекчите уморените си крака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар