Блог

Десетки хиляди болни желаят да получат защита от уволнение

Десетки хиляди болни желаят да получат защита от уволнение

 Управляващите да увеличат списъка със заболявания, при които пациентите се ползват със защита от уволнение и съкращение – тази молба отправи към институциите Десислава Раянова, председател на Асоциацията на хората с множествена склероза. Призивът дойде в световния ден, посветен на коварното заболяване. У нас с тази болест живеят около 5000 българи и всички те са все в активна възраст - между 20 и 40 г.


 

В момента защитени от уволнение са българите с исхемична болест на сърцето, с активна форма на туберкулоза, с онкологично, професионално или психично заболяване и с диабет. Това гласи Наредба №5 на Министерството на здравеопазването, която не е променяна от далечната 1987 г.


 

За съжаление все по-често болните от множествена склероза укриват диагнозата си от работодателите си поради страх от уволнение. "Вече има немалко такива случаи. Хората го правят, за да запазят работните си места", аргументира се Раянова, която заедно с българите с множествена склероза настоява диагнозата им да се допише в защитената листа.


 

Първото искане за промяна на Наредба №5 бе през есента на 2010 г. Документът бе коригиран и допълнен с над 9 групи тежки заболявания като множествена склероза, СПИН, хепатит и паркинсон, от които страдат около 100 000 души. Наредбата стигна до тристранния съвет през ноември 2012 г., но така и не бе разгледана.


 

"Труд" научи, че ако нормативният акт отново бъде внесен от министерството на здравеопазването, тристранният съвет, ръководен от вицепремиера Зинаида Златанова, ще го разгледа. От МЗ обещаха становище след консултация с компетентния по темата зам. здравен министър д-р Бойко Пенков.


 

Други статии:

Какво казва урината за вашето здраве

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Как да забавим побеляването на косата

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.thedoctorscoach.co.uk/
Предишна статия
Храни, които избелват усмивката по естествен начин

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

Следваща статия
Д-р Крум Кацаров: нова манипулация ще даде втори шанс на болните от цироза

Д-р Крум Кацаров: нова манипулация ще даде втори шанс на болните от цироза

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар