Блог

Дали само в болницата можем да се излекуваме?

Дали само в болницата можем да се излекуваме?

 

Д-р Иван Василев е специалист по ортопедия, спортна травматология и артроскопска хирургия. Работи в частната си клиника до Щутгарт, Германия. През 2010 г. създава и “Спортсклиник Еуровита” в София, която бързо заема авангардна позиция в лечението и възстановяването на водещи спортисти в България, както и във внедряването на нови методи на лечение на ортопедичните заболявания и спортните травми.

 

 

Д-р Василев е инструктор на асоциацията по артроскопия на Германия, Австрия и Швейцария (AGA). Eжегодно e канен като лектор на редица форуми по спортна травма и ортопедия в Германия, Австрия, САЩ, България и др. Участва в написването на учебници и книги по специализирана артроскопска хирургия и рехабилитация. Лекар-консултант е на професионални и национални отбори (на Българска федерация по ски, на Националния отбор по спортна акробатика на Германия, на първодивизионния отбор по американски футбол на Щутгарт - “Stuttgart Scorpions”, и др.)

 

 

“Спортсклиник Еуровита” е удостоена от FIFA с признанието за Medical Centre of Excellence за FIFA през октомври 2015 г. (след едногодишнa щателна проверка).

 

 

- Д-р Василев, вие работите и в Германия, и в България, коя е най-голямата разлика между двете здравни системи?

 

 

- Парите и хората. Но преди всичко парите. В Германия за всеки работещ в здравната каса влизат по 18,5% върху дохода му, като парите са разпределени. Само за здравни услуги са 14,6% тази година, като процентът леко се увеличава през годините във връзка с инфлацията. Спомням си, че когато през 1992 г. започнах да работя в Германия, бях осигурен по каса и вноската беше 11,5%.

 

 

Друга голяма разлика е липсата на конкуренция у нас - една здравна каса. А в Германия са сигурно 50. Има една основна каса, в която са всички, които нямат осигуровки, като например току-що пристигнали мигранти, но и други групи, и държавата гарантира за нея. Останалите каси си определят вноската с разрешена от държавата разлика от средно 1,5% - едни решават, че вноската ще е по-висока и ще поемат всички разходи на осигурените, други, че вноската ще е по-ниска, но няма да плащат например на 2 г. по 700 евро за очила, няма да поемат зъболекарски услуги и т. н. И човек си избира къде да се осигурява. Отделно от вноската за здравни услуги има и 2,35% вноска за гледане на болен в отделен фонд - ако човек се разболее и не може сам да се справя с всекидневните неща, а някой трябва да го гледа, касата плаща за това, без да се натоварва с този разход фондът за лечение. Заради застаряването на населението се обсъжда вноската да се увеличи на 3%.

 

 

- Само от вноските ли се гарантират разходите за здравеопазване?

 

 

- Да.

 

 

- А ако въпреки големите вноски парите не стигнат?

 

 

- В закона е предвидено държавата да поеме определена сума (мисля около 2 млрд.), но касата не може да излезе нито на минус, нито на плюс – парите, които е взела, трябва да ги даде, няма право да натрупва средства. Ако в дадена каса има останали средства, се разпределят на каси, които имат дефицит в момента, като подпомогнатите са длъжни да ги върнат след време, или неизразходваните средства се дават в държавния бюджет, защото касите не може да трупат печалба.

 

 

Колкото повече млади и по подразбиране здрави хора са в една каса, толкова по-малко разходи има тя. И може да си позволи да осигурява повече услуги, без да вдига цените, и така привлича повече пациенти. И обратното. Двете държави не може да се сравняват и по начина, по който се събират и се реализират вноските.

 

 

- Коя е основната отлика?

 

 

- Първо, много голяма част от хората у нас не си плащат вноските, а други са в сивата икономика и заобикалят закона за задължителното осигуряване. Второ, и наличните събрани средства не се разпределят правилно. Съдя по областта, в която работя - ортопедично-травматологичната дейност, но подобно изглежда положението и в други специалности. Периодично има “бум” на някакви болести и за тях се хвърлят много пари. Веднага се отварят нови болници с такава насоченост и тогава държавата казва: Какво стана, я да намалим парите, т.е. стига се до държавна регулация - нещо немислимо за капитализма.

 

 

- Здравната карта каква роля ще има?

 

 

- Според мен се прави грешка. Дава се пример, че, да кажем, в Германия имало 5 легла на 1000 души, а тук - 7. Но не се взема предвид, че в Германия ортопедичната хирургия и травматологичнате помощ с всички съпътстващи дейности може да се извършва амбулаторно. Съвсем отделна група специалисти, които сами се финансират. Получават от касата една сума, която е много ниска, но с много работа и много пациенти успяват да са добре, като освобождават държавата от целия проблем с общинските болници. За операция например на кръстни връзки или на рамена в болница никой не влиза.

 

 

Около 65% от ортопедичните заболявания се поемат амбулаторно.

 

 

 

Затова и направих център, който да работи на същия принцип в София, но се оказа, че не мога да оперирам амбулаторно, а трябва да е болница от второ ниво - с легла, санитарки, сестри, лекари, които да дават и нощни дежурства. Защо, при положение че хората може да са си вкъщи и да се чувстват по-добре?! В Германия тези хора изобщо не влизат в статистиката за брой легла на човек и не може да се сравнява по колко легла има на 1000 души тук и по колко там. Даже в България може да трябва да са по 10, като се има предвид, че всичко се прави в болница. Един менискус да оперираш, трябва да стане в болница и да държиш пациента 3 дни по пътека, а той може веднага да си иде вкъщи. Добре, че министър Москов поне това премахна и ако пациентът е добре, може и същия ден да го изпишеш, но си остава условието лечението да е в болница второ ниво. България трябва да се отърси от безнадеждно остарялото схващане, че болест се лекува само в болница. Може и амбулаторно.

 

 

 

- Кои заболявания са подходящи?

 

 

 

- Повечето ортопедични, очни, УНГ, акушерство също. Касата дава една сума, която покрива лечението, и ако пациентът не е добре и се налага да остане да преспива, това е за сметка на лекаря.

 

 

 

- А ако вкъщи се почувстваш зле?

 

 

 

- Обаждаш се на джипито - в Германия то е обучено да се справи за момента с проблема, и ако трябва - на следващия ден се консултираш с ортопеда от амбулаторния център. Тук такъв модел не е популярен. Липсва чистата амбулаторна доболнична помощ, а тя е много сполучлив модел, който освен че е предпочитан от пациентите, пести и много обществени средства. В Германия касата плаща за консервативна терапия средно около 38 евро на човек за тримесечие, независимо дали е получил само рецепта или инжекция, или и двете. За операциите в зависимост от тежестта на амбулаторните операционни центрове се заплащат от 420 до 1500 евро, а в болница стойността на същата операция може да стигне и 10 хиляди евро. Говоря за своята специалност, но и в другите медицински области разликата е също толкова голяма.

 

 

 

- Какво е нужно за амбулаторен център, например по ортопедия?

 

 

 

- Работният ден на лекар в амбулаторната помощ е средно 10-12 часа, като няма право да работи едновременно и в болница.

 

 

 

За спортно-ортопедична лична практика са нужни един до двама-трима лекари, 2 сестри, 2 операционни, 1 санитарка и 2-ма помощници на лекар. В момента работим двама лекари, 9 сестри и анестезиолог, който обаче не е назначен при нас, а идва само да дава анестезия. Този екип правим годишно 700 операции, преглеждаме на година по здравна каса около 10 000 пациенти и при нужда ги лекуваме. С тази дейност успяваме да си покрием разходите, да живеем нелошо и пациентите да са доволни.

 

 

 

- Кой решава дали пациентът да се лекува болнично, или амбулаторно?

 

 

 

- Касата не налага ограничения. Всеки пациент си преценява сам дали да отиде в център, където лекарят работи с името и авторитета си, или в болница, където не може да избира лекар или екип, който да го оперира.

 

 

 

- Приоритетно накъде се насочват пациентите?

 

 

 

- Задайте си въпроса, ако сте изправена пред избор, какво ще решите, и въпросът става риторичен.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Държавата започва да строи детска болница

 

 

Болница "Софиямед" става на 2 години

 

 

Източват държавна болница с частни дейности

 

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Недоспиването равно на напълняване

Недоспиването равно на напълняване

Следваща статия
Чая от шизандра равен на вълшебство

Чая от шизандра равен на вълшебство

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар