Блог

Витамин С - по колко на ден да пием?

Витамин С - по колко на ден да пием?

 

Витамин С в тялото ни помага за обмяната на вещества в мозъка, панкреаса, далака, белите дробове, сърцето, тимуса и очите. Той участва в изграждането на хрущяли, кости и зъби. За да може да изпълнява своите функции и задачи е необходимо наличието на минтерали, според учени.

 

 

 

 

Германското дружество по хранене препоръчва на възрастните да приемат по 75 мг витамин С дневно. Това количество се достига много лесно с днешните храни: напр. в 100 гр. сурово зеле съдържа 105  мг витамин С, киви – 100 мг, а черният касис –дори 189 мг.

 

 

 

 

Голяма заблуда е, че може да си набавим необходимото количество витамин С само от консумацията на цитруси. Диетолозите  смятат, че дори да ги зачеркнем от менюто си, няма да ни липсва.

 

 

 

 


И все пак, откъде да се снабдяваме още с витамин С? На първо място, със сезонното хранене, с което за съжаление сме престанали да се съобразяваме. А то трябва да бъде съобразено със сезоните. Ето защо менюто през лятото не трябва да е същото, както през зимата, когато тялото ни се нуждае от повече гориво, за да си набави топлина.

 

 

 



И въпреки това, днес почти няма опасност от  недостиг на витамин С. По- скоро е възможно дори пресищане, твърдят диетолози. Тогава организмът се нуждае от много минерали, за да неутрализира и изхвърли аскорбиновата киселина.

 

 

 


Освен това витамин С не се разрушава изцяло чрез различните начини на приготвяне на храната като печене, пържене или варене. Пълна заблуда е да се смята, че приготвените по този начин продукти губят съдържанието на витамин С. Така напр.картофът губи между 33-48% от витамин С в сухата субстанция, при пържене- 46-58%, а при варене- 13-38%.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

7 признака за липса на витамин D в тялото

 

Витамин Б17 – за живот без рак!

 

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Козметично средство и лековита напитка - това е розовата вода

Козметично средство и лековита напитка - това е розовата вода

Следваща статия
Събудете тялото и духа с нордик уокинг

Събудете тялото и духа с нордик уокинг

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар